Hur kaffe upptäcktes, eller....

Den absoluta favoritversionen av kaffets historia går ungefär så här:

Det var en gång, i landet Arabia Felix ( eller i Etiopien om det är en Etiopier som berättar), en getaherde vid namn Kaldi. Kaldi var en nykter och ansvarsfull herde vars getter också var nyktra dock inte fullt lika ansvarsfulla. En natt kom inte getterna hem och när morgonen grydde fann Kaldi sina getter dansa med glansig och frånvarande blick nära en buske med glansiga mörka blad, fulla av röda bär.

Kaldi bestämde sig till slut för att det måste vara denna buske som var orsaken till hans getters konstiga beteende och snart dansade även Kaldi!

Nu hände det sig att en lärd Imam från ett närbeläget kloster kom förbi, sömnig utan tvekan, på väg till bönen.

Han fick syn på de dansande getterna och även på den dansande Kaldi. Imamen, som hade ett mer vetenskapligt sinne än getterna och Kaldi, genomförde ett antal experiment på de röda bären, bl.a. torkning och kokning. Kort därefter behövde inte Imamen och hans kollegor längre falla i sömn under bönerna och kaffedrickandet spred sig från kloster till kloster i hela Arabia Felix (eller Etiopien) och därifrån över hela världen.

Källa: http://www.coffeenet.se/historia.pab

Kommentarer
Postat av: Smulan

Ibland kan det löna sig att inte ha alla getter hemma!!!!

2008-08-22 @ 08:01:34
Postat av: Kia

Kul att hemsidan är igång igen! riktigt fin också :)



Japps vi körde så som du sa med jaktinkallningar, sätta sig på huk ja tom budföring med appotering! Och igår hade det gett resultat, en lydig OCH lycklig hund så härligt! :D fast i allt pet över momenten så har jag helt glömt bort fria följet som nu istället är katastrof, vafasen ska man ha koppel på i 1:an för!? :(

2008-08-22 @ 10:37:42
Postat av: Cissi

Oj oj, här har det hänt en del..bytt intresse?? Var hos massören med Yngve i veckan och han har fått en sträckning i vänster bakben och har en låsning i ryggen. Ryggen ska det inte vara någon fara med utan hon fick nog bort det värsta. Benet däremot behöver ta sin tid att läka ordentligt. Sen hade han nått i höger bog oxå som jag inte vet vad det kommer ifrån men det var ingen fara med det utan det skulle släppa ganska fort. Troligtvis inga mera tävlingar för oss i år :o(

2008-08-22 @ 13:04:16
URL: http://www.stygge.se
Postat av: Smulan

Då kikar jag in och slår mig ner hos dig i soffan med den stora skålen chokladpudding som står här....ska det vara onyttigt så ska det.

Hoppas vallningen går bra och att du får en skön barnfri helg

2008-08-23 @ 09:37:00
Postat av: christel

Halloj. Här var det getter idag :D

Vi ses imorrn. see ya

2008-08-23 @ 23:04:10
Postat av: Imma

"Nu hände det sig att en lärd Imam från ett närbeläget kloster kom förbi, sömnig utan tvekan, på väg till bönen"



Nu tycker jag naturligtvis att det är trevligt att du berättar historier som handlar om mig (speciellt där du skriver att jag är lärd), men du KAN väl stava mitt namn rätt? I-M-M-A, är ju ganska lätt!



2008-08-25 @ 09:34:16
URL: http://www.freewebs.com/rastahunden/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0