Att sätta ord på tankar (uppdaterad med lite bilder)

är inte alltid så lätt. Tur att man har kloka vänner som kan göra det. Jag hade ett snack med Andreas idag kring Bitas träning och vips så har han förklarat allt jag funderat på och gett mig mer råg i ryggen att göra det som jag länge tänkt själv. Så nu har Bita lydnadsvila i MINST 3 veckor. Hon kommer att sättas igång när läget passar och känns rätt. det är så himla skönt att kunna resonera med någon som känner mig, mina hundar och sen som extra krydda, är grymt duktig på hund, träning och människor. Visst har jag varit rejält "pissed" på Andreas flera gånger. Kanske för att han alltid är rak och ärlig och vet vilka punkter som ska beröras eller stampas på för att få de reaktioner han vill ha. Han är också rak och ärlig när han berättar för mig hur han ser på mig och hur han tror att Bita uppfattar vår relation, vilket både kan kännas lite jobbigt, men samtidigt så jäkla befriande. Så nu ska vi släppa all gammal skit vi går och bär på och skaka av oss sorger och besvär och VARA NÖJDA MED ALLT VAD LIVET GER!!!

Och det var så himla skönt att slippa ta ut Bita och träna när jag mötte upp Florence på klubben i dag på förmiddagen, vilket är ytterligare ett tecken på att jag har tagit precis rätt beslut just nu.

Fajta däremot fick köra ett litet pass på den plogade parkeringen. Vi saxade mellan galen kelpie-valp, skidåkare, en och annan bil och så, och fick till en helt ok träning. Lite överladdningar som leder till både det ena och det andra, men frånvaron av träning det senaste måste klart sätta sina spår. Efter träningspasset fick Bita och Siri leka i snön och den varma solen. Bita tycker ju att hundar...det är lite läskiga varelser. Hon har egentligen bara tre hundar som hon faktiskt gillar och uppskattar, Fajta, Buy och Busy, annars så tycker hon att de där fyrbeningarna kan man faktiskt vara utan. Då finns det inga bättre "terapi-kompisar" än små valpar. Nu vet jag ju att mina hundar är väldigt snälla. De skulle ALDRIG göra någon illa om det inte blir ett riktigt skarpt läge, annars skulle jag ALDRIG utsätta varken mina hundar eller andras för såna här situationer. Siri och Bita har träffats en gång förrut, men då tyckte bara Bita att det var läskigt och gömde sig bakom stora syster hela tiden. Det tog en 5-10 minuter innan hon riktigt våga släppa loss, men sen hade de så himla roligt!!!
Tillägg till förra inlägget

som om det inte vore tillräckligt med allt vintern redan ställt till med så har i natt varmvattnet frusit...... Snacka om kalldusch.....

Vinter....

Aldrig har jag väl bloggat så mycket om väder och vind som detta året. Men det ställer till det en hel del här hemma.

Först då som ni vet har det ju varit minimalt med hundträning sen i mitten på december ungefär. Bita har väldigt ont av kylan och snön. Hon biter sig i tassarna efter bara nån minut ute. Och nu ligger det en hård isig skorpa uppe på sön och gör det nästan omöjligt att ta sig fram, både för mig och framför allt för hundarna. Ni som vet hur jag bor kan ju förstå att det inte ens blir tal om långa promenader i vintersolen....

Sen är det ju allt det där andra också.... Sen mitten av december har även vårt tv-tittande varit begränsat. Vi har kanske haft sammanlagt en vecka som vi kunnat titta på tv. För det är nämligen så att vi, så här 2010 och allt, kan inte titta på tv när det är kallt..... Vi bort i värsta "radioskuggan" och vid kall temperatur så vrider sig fästet på vår antenn nån ynklig millimeter och gör så att det är svart i rutan. Så vi kollar först termometern innan vi ens kollar om tv fungerar, för man blir så jäkla sur varje gång. Jag har försökt få tv via Telia, men vi bor för långt från stationen så ledningarna fixar inte att skicka tv ända till oss.... Vet i katten om man vågar prova med parabol heller....

Så nästa kylslagna överraskning denna vinter... vårt avlopp frös i början på jannuari.... Vattnet kom inte igenom utan steg upp i badrumsgolvet..... Hoppas verkligen att frystorkning är så effektivt som folk pratar om.... annars blir det en dyr renoveringshistoria i vår....

Sen kan väl också tilläggas att jag lever i raggsockar. Vssa nätter när det varit som kallast har vi satt klockan på ringning och gått upp för att elda även på nätterna. Vissa mornar har vi haft 13 grader i köket... och då hänger ändå termometern ovanför elementet!

Nu vill jag ha vår....... NU!!!!!!

Stackare....

Mina hundar liiiider!!! Så här lite som jag tränat i vinter, har jag inte tränat sen den dagen Fajta flyttade hem för drygt 4 år sen..... Och de lider min tjejer......

Men vintern.....och jobbet.... och livet..... och lusten..... ja, det är många faktorer som spelar in. Men främst är det nog den här iskalla och snöiga vintern som sätter käppar i hjulet. Fajta har tränat 2 tillfällen sen Mydog och ska snart tävla. Bita har gjort typ 4 pass mer och ska också snart tävla igen..... Jaja.... resultaten blir därefter och jag har enbart mig själv att skylla!

I dag har jag ju iallafall slutat relativt tidigt (16) och nu ska jag pallra mig ut och försöka få till nån typ av träning, så gott det går på den isiga lilla parkeringen jag har hemma!

Lush

Idag bär det av till Göteborg och favoritbutiken Lush.  Det ska köpas schampoo, balsam, tvål, hårfärgning och krämer i stora lass. Lush har ett fantastiskt sortiment av icke-djurtestade, vegetariska (dvs ej konstgjorda, syntetiska produkter), handgjorda produkter. Flera av produkterna saknar förpackning och är färska. Och dessutom så fungerar de så bra till mig. Jag har i flera år haft problem med tex. deodoranter, men Lushs deo har inte gett mig minsta "kli" eller irritation. Så skönt med produkter som fungerar och dessutom luktar helt sagolikt!

Att komma in i en av Lush butiker är en upplevelse. Man vill smaka på hälften som finns där.... ett besök där rekomenderas stort!Men det är inte bara Lush i Göteborg som drar, utan även min älskade Siss som dagen till ära fyller år!!!

Jag tar med mig Smilla och Josse och möter upp Mussi, Siss och Anna för shopping och lunch.

Sen hem och göra det förhoppningsvis sista på ex-arbetet. Gårdagen ägnades i pulkabacken och på skridskobanan med famljen, så det blev inte så mycket gjort, men lite hann jag med! Och jag tar gärna att stressa lite extra idag, för vi hade verkligen så otroligt mysigt ihop! Det var alldeles för länge sen vi gjorde något bara familjen, gjorde något som inte involverade hundar eller så, utan bara oss!

 


Miljöträning....

... och en tävling på köpet :)

Bita tycker hästar är läskiga....så att tävla i ridhus och rasta förbi hästhagar blev antagligen en av dagens största utmaningar. Tävlingen var egentligen klar redan innan. Bita är inte klar för detta. varken mentalt eller moment mässig och då blir resultatet därefter!

Hon satte sig lite för tidigt på platsen. Betyg 8 (sätter sig tidigt)

Hon tyckte fria följet var läskigt och jag fick jobba hårt med henne hela tiden. Betyg 9 (vxl pos ngt, fina v-svängar)

Osäker framföring och lite segt läggande. Betyg 10 (snyggt)

Hon låste sig på första inkallnings kommandot och jag stannade henne lite tidgt. Men kanon fart och snyggt ställande Betyg 7 (snygg ink. dk ink)

Råkade säga stå i rutan, vilket jag aldrig gjort innan och Bita blev lite förvirrad och satte sig. Betyg 8 (sätter sig)

Apporteringen hade bra fart men lite slarv i alvsutet. Betyg 10 (snyggt!)

Nu har vi kommit så långt som till hoppet och Bita är rejält trött och har börjar ge ljud mellan momenten och orkade inte hålla ihop under momentet också och pratar lite. Betyg 9,5 (ngt ljud)

Nu finns inget kvar att ge från den lilla biten. Hon är totalt låst och slut i fjärren och gör inte en ända förflyttning och rör inte ens ett öra när jag försöker få upp henne i sitt. Betyg 0 (utför ej moment)

Men helheten gav ändå betyg 10 (imponerande)

Totalt 156 poäng och ett 2:a pris

MEN..... BÄST VAR BUY OCH JOSSE!!! Världens största grattis till klassvinst, 1:a pris och jäkligt snygga betyg!! Vet nog ingen som är mer värd dagens prestation än bästaste Josse och bästaste Buysan!!!

Nära skjuter...

0-5070de651eaecabf835bd0e4f6c93409.png

Nära skjuter ingen hare. Men Josse och Buy gjorde kanonprestation och vann klassen med 190,5 poäng


Färdigt, nästan

resan upp till Karlstad gick bra! det var lite halt, lite snöigt och lite lurigt. Framför allt på hemvägen, s det blev en lååång resa och en lååång dag. Jag åkte när jag lämnat Smilla i skolan 8.30 och rullade uppför backen mot vårt hus 23.20.

Seminariumet gick bra. Jag var skitnervös inför oppositionen. Det är så himla känsligt när man har granskat någon annans arbete. Ett arbete som man slitit med i 10 veckor och verkligen gjort sitt absolut bästa med, så kommer jag där och kritiserar eller påpekar. Det svåra ligger i att lägga fram det jag har att anmärka på med en positiv framtoning. "När du skrev så här, hur tänkte du? Jag har funderat, kanske kan man skriva så här istället." osv. Men det gick nog bra. De andra studenterna tyckte jag var elak för jag la ribban för högt som första opponent. Sen bliv mitt arbete granskat. En del kompletteringar men inget stort. Det största var antagligen att jag missat en sid hänvisning vid ett citat, som jag själv inte tolkat som citat utan en hänvisning. den boken måste jag hitta på bibloteket igen och hitta sidan....

Så nu är terminen slut och jag är från och med söndag inte längre student. Arbetet ska vara korrigerat och inlämnat om en vecka, men först ska det in till min handledare, så jag vet vad jag ska hitta på i helgen....

Sen ska jag ju tävla också denna helgen..... jösses.... nu får ni verkligen hålla tummarna. Eller... skit i det förresten. Det kommer antagligen att gå åt skogen ändå, så det är synd om ni sliter ut era tummar i onödan. Spara dom till något viktigare tillfälle!


Håll tummarna

examinations seminarium i morgon i Karlstad.

Håll tummarna först för att det ska vara ok väglag (snöar lite nu), sen för att min oppostion går bra, sen att mitt eget arbete är ok, och sen för att det är ok väglag hem igen.....

18 januari

Jag börjar se slutet i den 3½ år långa tunneln av plugg.... Har i går och idag suttit med oppsitionsarbetet inför torsdagens seminarium. Det känns både skönt och konstigt....

Ännu konstigare känns det att börja jobba.... jag är van vid att sköta mig själv, fixa mina egna dagar och mitt eget liv... eller hur ska jag uttrycka mig? Nu blir det arbetstider, sena kvällar, inget lyxmys med Smilla... ingen förmiddags träning i solen.... känns som om halva mitt liv försvinner.... Fast det försvinner ju inte, det fylls bara av annat. Jag minns hur jobbigt jag tyckte det var i början av min studie tid. Dagarna var fööör låååånga, fööör seeeega, fööör tomma..... Märkligt att man alltid anpassar sig efter situationen....

För självklart ska det bli skitkul att få komma ut i verkligenheten igen. Att få ta del av en vardag. Och så himla skönt att hittat ett jobb som verkar kalasbra, istället för att tvingas ta ett jobb, vilket som helst, för att "överleva". Tack för alla grattis!!

Hundarna har verkligen blivit åsidosatta den sista veckan. Bita har slutat äta och Fajta är ett nerv-vrak... De är inte så lika mina tjejer... de tacklar verkligen världen på helt olika sätt! Men vad jag älskar dom! De är de finaste man kan tänka sig, mina tjejer (räknar så klart Smilla till den skaran också, även om hon både äter och är balanserad).

Men nu ska jag försöka ta tag i att få hundsituationen att fungera med familj och arbete precis som "alla" andra! Sätter upp en försiktig plan som kan utökas om det fungerar. Jag får iallafall se till att vissa kvällar är "heliga". Några heliga för familjen och vårt hem, och några heliga till hundarna. Sen ska jag försöka få till tävlandet på en bra och lagom nivå. Fajta kommer att tävla ganska sparsamt i år. Några tävlingar är redan klara och inbokade och det kommer inte att bli mer än nån gång per månad. Bita däremot vet jag inte alls hur jag ska tävla. Har endast en start i helgen inplanerad med henne. Jag har inga stora förhoppningar om att klara uppflyttningen, men kör ändå! Vare sig hon klarar det eller inte (går det så kan jag garantera att det beror på mer TUR än skicklighet, för klara det är vi verkligen inte....långt därifrån) så vet jag inte alls när nästa tävling blir. Hon är inte riktigt klar med sig själv och jag känner mig faktiskt orättvis mot henne, när jag utsätter henne för en tävling.... Min lilla, lilla skrutta....
Nu längtar vi efter sommaren.....

 


YES!!

Jag har fått jobb!!! Första intervjun blev den ända! Tjönsten utökades till 75% och då fanns det liksom inget att välja på. De andra tjänsterna (faktiskt 3 st) som jag skulle på intervju på har bara varit på 50% så de är nu inställda!

En super mysig liten skola och jag kommer i huvudsak att vara på fritids, men täcka upp i skolan en hel del också. Det är endast F-3 på skolan så det är betydligt mindre mot vad jag är van vid.

Personalen är väldigt mysig och det känns som ett väldigt bra gäng att jobba ihop med!

Och har har redan blivit anställd.. har varit där på vik. sen i tisdags och rektorn tyckte att vi skriver anställningen sedan dess! Som det kan bli!

Men jag måste bli färdig med uppsats och examination också. På torsdag gäller det! Så nu i helgen får jag sitta med oppositions förberedelser och lite sista fix med min egen uppsats!


Kloka ord

Idag rekomenderar jag er att gå in och titta hos Sanna. Många kloka ordspråk som är klockrena

http://vallby.blogg.se/2010/january/nya-tider-behover-nya-ordsprak.html

Annars är det lite lugnt på blogg fronten här... Jag jobbar denna veckan, nästa vecka blir det plugg och examination i Karlstad och dessutom ska jag på TVÅ ANST. INTERVJUER!!

Kanske har jag jobb direkt efter skolan!! Håll tummarna!!

Filmer från Mydog

Fria följetGå-runt-rutaInkallningRutaApp-dirrMetall-hoppvittringfjärrTack Josse för att du filmade!Snölek

TACK alla för grattis!!!


Vintern har verkligen slagit sitt grepp om Nordmossa!

Träningsplanen är helt igensnöadSå träningen ligger lite på ....is, haha!!

Men ute är vi ändå. Härom dagen hade jag med mig kameran och titta på hemsidan för att ser resultatet!
Träningstävling

I kväll drog jag och Josse söder ut med våra små B

Närmare bestämt till Kvibille där Oskarströms BK anordnade träningstävling för Lk1 och 2. Bra träning inför framtida tävling tänkte vi och sladdade dit.

Bita var ganska rejält berörd av miljön, men jobbade på bra ändå. Låg fint på platsen, fria följet var väl ingen höjdare, läggandet ok, inkallningen kalas, rutan....vet inte vart den blev av, apporten kalas, hopp-sitt-hopp super fint, fjärren lätt enligt planen. Men iallafall skönt att ha gjort ett litet genrep och "kollat av" lite vart de största bristerna ligger. Hon är allt annat än klar för en Lk2 start egentligen... men vad 17, man lever bara en gång och Lk2 tävlingar finns det miljarder av som vi kan åka på tills vi dör typ! Man har liksom inte roligare än man gör sig!

Så därför bjuder jag på ett litet klipp från en tidigare träning i ridhuset här nere på min underbara lilla Bit och en stoppad Åsa-korv!


Årets första tävling

Så var den avklarad.

Jag är jätte nöjd med min och Fajtas prestation. Hon kändes öppen och trevlig så gott som hela programmet. Vi hade ett par missar och dessutom ett riktigt dåligt fritt följ, men som helhet så gjorde vi bra ifrån oss.

Det var ett helt fantastiskt startfält. I slutändan blev vi 34 startande under dage och det är verkligen på sin plats att skicka ett stort omfång rosor till arrangörern SBKs Göteborgsavdelning som genomförde detta. Tävlingledare som i princip felfritt och på exakt samma sätt kommenderade alla dessa startande, domare som dömde och ja...allt var toppen bra!

Startfältet var fyllt av otroligt duktiga ekipage. Det var landslagsuttagning också, så sveriges elit var verkligen samlad. Lägg sedan på några av Norges bästa ekipage så har du ett riktigt fin tävling med hög standade  även bland de tävlande. Ta i beaktning att 24 av totalt 34 ekipage fick första pris, 7 ekipage fick över 300 poäng, så får du, som inte var där, kanske en bild av vilka kvaliteter vi fick se under dagen.

Sen gjordes ju inte saken sämre av att mina underbara vänner http://www.nellierosso.dinstudio.se/och Andrea var på plats! Jäklar vilket drag det var på "vår" läktare! Sen fanns där ju andra underbara människor som följer mig på ett eller annat sätt, Josse (såklart, min eviga kompanjon), Kia, Jessie-Maria, Wilmer-Hanna, Kira-Marianne och Camilla. På sms fanns även där ett stort stöd, Lira-Petra, Mick-HelenTyke-Alex och Kaxe-Camilla! Det är helt underbart att ha er alla omkring mig!!

Tävlingen då? en snabb rapport tror jag denna gången. Josse har filmat och om jag är snäll, så kanske jag får ta del av filmerna och kan lägga ut i bloggen....

Sittande - 10
Fajta hittade tillbaka till sin valpsitt stil, söt som tusan

Plats - 9 (dk)
Hon låg fint, men ett dk på uppsittandet igen, det har varit borta ett tag......men, men...

Fria följet - 8 (högerflytt, ls)
Hon låste sig efter första starten och missade en sväng i vändningarna, märkligt... Sen fick vi avdrag för långsamt sitt. Jag fick jobba hårt med henne i hela momentet, men hon kom sig mot slutet.

En bild som vi fick av Kira-CamillaGå-runt-ruta - 9,5 (nosar lite läggande)
Hon gjorde momentet väldigt fint. Vi skyller nosandet på ovana i inomhus miljöer

Inkallning - 9 (steg på stå)
Tycker faktiskt att det var lite väl hårt. Inkallningsmomentet var ett av de moment där bedömningen var väldigt ojämn. Jag tycker hon gjorde det kanonbra och var nöjd med både tempo och stå och ligg på den hala mattan)

Ruta - 8,5 (startskall)
Åh, vad man kan bli glad över ett startskall!!! Hela momentet var så jäkla bra!!! Åh det där skallet till konen det tar jag med mig i hjärtat och tar bort nån annan gång. Vi vill ha fart, vilja och ett jäkla go!!!

Dirr-apport - 9,5 (omtag)
Jag missade omtaget för hon var så jäkla duktig! Fin kon, fint tempo och åter gång och i mina ögon fint upptag

Hopp-apport - 9,5 (slarv vid tagande)
Så lite slarv att det inte ens är värt att nämna. Domarna gillade nog inte oss....

Vittring - 10
Självförtroendet är tillbaka tillsammans med de detaljer vi filat rejält på. Duktig prinsessa!

Fjärr - 6,5
Synd att missa så mycket poäng i detta momentet. Hon tänkte verkligen på senaste tidens träning, men det är inte färdigt och det fick jag bekräftelse på. Men hon tänkte verkligen rätt i så gott som alla förflyttningar. Stolt över henne!

Det slutade med 283,5 poäng, ett 1:a pris och en 15:de plats som jag är otroligt nöjd med. Namnen ovanför oss viskade erfarenhet av såväl mycket hund som landslag och fina mästerskap.

Tack alla (inklusive natthärbergare) för en toppen tävling som helt klart var den bästa i år ;) !! Och det största tacket till min lilla Fajta som vill dela allt detta med mig!Det blir ett äventyr istället

Pga av all snön, så ställs all planering på sin udd.... Dom har lovat att ploga här i eftermiddag, men jag vågar inte lita på att det är ok i morgon bitti.

Därför åker jag, Smilla, Fajta och Josse i kväll till min syster i Gamlestaden för övernattning. Smilla skulle dit ändå. Siss ska vara barnvakt i morgon, och oss andra tre, kan man väl säga att hon får på köpet!

Så istället för en dag på mässan i morgon, så blir det ett litet äventyr och mera övernattningsträning för Fajta. Inte riktigt vad jag hade tänkt efter fiaskot i Stockholm. Jag hade tänkt att hon skulle vara pigg som en mört i morgon, men som sagt, vi får se det som träning. Det ska bli roligt ändå. Både med övernattning och tävling!

Fast lite synd om Siss är det ju såklart.... hon ska jobba i morgon natt och vill ha sovmorgon. Smilla har lovat att ligga tyst och snällt och titta på tv hela förmiddagen, men jag och Josse ska ju rumstrera tidigt, tidigt.... får försöka smyga.

Ta det lugnt på vägarna allihop som är ute och kör. läget är riktigt illa!

Snön lyser vit....

Oj vad med snö det kom i går, och det fortfarande kommer. Jag gillar verkligen snö, men bor man som jag så blir man insnöad. Längst in på en liten, liten grusväg.... Inte första prioritet vad gäller skottning.... De brukar komma framåt 15-tiden, om de ens kommer....

Dagens inplanerade träning blir med andra ord svårt att få till. Nu vilar vi oss i form istället och hoppas på en härlig upplevelse i Göteborg i morgon. Om jag kommer hemifrån vill säga.....

Årets första vallning

Härlig vallning i isande kyla, men med värmande vänner!

Bilder finns på hemsidan!Nyårslöfte

Jag har faktiskt för första gången i mitt liv gett ett nyårslöfte!

Det kommer att bli lätt att hålla....

2010 ska fyllas med glädje, närvaro och samvaro. Jag ska njuta av det jag har och det jag får och inte låta andra ta över min tillvaro utan jag ska bli viktig för mig själv och för mitt liv!

Gott nytt år alla!!!På väg mot ett nytt år fyllt av möjligheter, glädje, fart, fläkt och vila.
Ett år med möjligheter, vägar framåt, nya kunskaper och insikter.
Ett år fyllt av värme, vänskap och en jäkla massa roligt!!!