Kaffe fakta

Coffée är då godt

1) för dem, som finna sig illa disponerade efter starcka drycker dagen för-ut intagne. 

2) för dem som äro däste af en stark middags måltid. 

3) för dem, som hafva god föda, men intet arbete, hwar-af de äljest blifwa  tunge i kroppen; ty det giör en munter, och en sömnig hierna wakande. 

4) för dem, som plågas av migraine eller wärk i halfwa hufwudet, hwilken på wissa tider igenkommer. 

5) för dem som plågas af matskar. 

6) för Fruentimmer, som intet hafwa sin ordinaire räkning. 

7) för dem som äro för mycket feta och corpulente, och åstunda blifwa magre. 

8) Uti et slags colique, som kallas cardialgie, eller Dal-karlarnes Bälu, är et par tassar Coffée utan såcker hastigt druckne offta et promt medicament. 


Carl von Linné: Anmärkningar om Coffé (1747 års almanacka)


En vallhund har vaknat!

Igår fick lilla Bita leka med fåren! Fasen vad det är häftigt att se hur arvet smyger fram i ögon och kropp!

Hon skällde ut tackorna medan Fajta jobbade och sen fick hon springa några varv runt fållan. Våra tackor är sjövilda just nu och det kändes onödigt att släppa henne på lösa får även om det är ännu häftigare.

Hon började genast snurra och när jag hade hoppat in i fållan så sökte hon balansen flera gånger. Jag har inte sett Busy valla så många gånger, men jag antar att hon blev en kopia av sin mor. Speciellt nu när de har ungefär lika mycket päls. Inte för att Bita har mycket päls, men Busy har ingen. Råttsvans!

Sen var det ju det där med lydnad.... Jag behövde nog en fyra fem försök innan jag fick tag på henne. Men sen sov hon så gott den lilla skrutten.


I måndags kväll var jag tvungen att gå ut och träna lite med henne. När klockan började närma sig 23 så drev hon oss till vansinne. Det hjälpte inte att sätta in henne i buren för då lät det ännu mer när hon for runt som en orkan. Så ut en sväng för lite följsamhet och lite ligg.

Jag hade med mig klickern och lyckades nog att pricka in varenda gång hon hoppade upp mot mig. Men roligt hade hon!


Denna dagen bjuder på lite olika. Först av allt så ska jag sörpla i mig lite kaffe. Sen ska jag nog börja sätta ihop sommarens medlemsinfo åt klubben innan jag går ut och tränar en sväng. Finns det tid efter det så dammsuger jag och kanske tom torkar golven. Vore gott att ha gjort en första omgång nu innan helgen. Ibland så känns helgerna bortkastade för det är så mycket att göra. På lördag åker vi upp till Gbg för träning och då är det helt plötsligt bara en dag kvar att "ta det lugnt" på (läs: klippa gräs, städa, tvätta etc...) I eftermiddag är det utvecklingssamtal för Smilla. Och sen i kväll så .... ja vi börjar där så får vi se vad som händer!

Sen ska jag klart prova mina nya fina träningskläder. Supersnygga kennelkläderna som äntligen är klara!


didelido


Livet som student

MMS

Livet som student


Rätt så okej

Vi tränade på klubben igår. Körde relativt lugnt med tanke på min begränsade rörelseförmåga. Mycket detajer i fria följet som känns väldigt fina. Dock har jag fortfarande problem med de bitar som behöver mycket aktivitet i bakbenen, man märker att inte ryggen är ok. 

Sen blev det inkallning. Dessa är bra. det är 10-mässigt på varenda repetition även om inte jag är super nöjd. Jag skulle vilja ha mer tempo....

Rutan gick väldigt bra. Hon har fått upp farten till konen igen efter omläggningen av träningen, men får ändå inga problem med rutan. Nån gång händer det att hon drar järnet fram till kon och viker snabbt som en katt 90 grader och är på väg till rutan. men jag har ju ett stå om detta inträffar.

Dirigeringsapporteringen är inget att orda om. Gripandena var väldigt bra igår. Det har lönat sig att bråka lite med det.

Två raka kast med Josses metall som kändes ok. Hon tycker den är lite läskig, men galopperar iallafall med något tveksamt gripande.

Vi avslutade med fjärren. Här fick vi till ett par väldigt fina förflyttningar. Speciellt sitt från ligg satt grymt bra ett par gånger. det nya ligget från stå börjar också komma fram lite mer frivilligt så nu är detta momentet verkligen på gång. jag vill slippa den där retliga 5 cm framförflyttningen. Men efter ett par ånger kom det sneda sittandet igen och som vanligt slutade det med att jag fic börja pressa henne till raka sitt och då kan hon helt plötsligt inte längre några kommandon. Tok hund!!

En trevlig träningskväll iallafall. och bäst av allt att vi fick bokat en ny tid med Andreas. På tiden, även om jag vet att jag kommer att få bakläxa på mitt ap-tråkiga fria följ......Men på torsdag börjar iallafall Fajtas diet, sen ska det nog bli perfekt framåt lördagen.

Jag träffade karin på klubben och vi bestämde att vi ska ha ett lag på falkenbergs tävlingarna tillsammans med Kia och Steine. det ska bli kul. Då kanske tom, jag har chans att vinna något....


Nu drar jag till falkenberg för sista gången denna terminen. Kommer nog att somna på föreläsningarna, för natten har bjudit på mer av sveda och värk än av sömn.....

Oops, I did it again

Jag vet inte vad som är värst.... att man kan bli så röd eller att man kan vara så vit? Idag personifierar jag kontrasten mellan de två färgerna. Aj...... fötterna....magen.....armarna....låren.....

Kör loose outfit idag på klubben......


Men det var väldigt härligt på stranden!!!

härlig ledig dag

MMS

härlig ledig dag


Bara två veckor kvar

Sen är det dags för sommarlov. Och jag har idag redan gjort vad som förhoppningsvis blir terminens sista uppgift. Får jag inte tillbaka något som ska kompletteras så är jag helt färdig och kan snart luta mig tillbaka i fåtöljen.

För idag är det inget riktigt ute väder. lite mulet och små kyligt. Perfekt för att träan hund iofs. Camilla (och ev Christel) kommer hit  nu på förmiddagen för vallning och sen tar jag säkert ut Fajta en sväng. Får kolla med Josse först hur hon jobbar idag. För är hon ledig i eftermiddag så kanske vi kan träna ihop innan kursen.

Ihelgen har vi fått fixat en hel del här hemma. jag har rensat rabatterna och planterat lite nytt jag fått. Vi har också målat räckena på altanen vita. Det blev ruggigt snyggt och nu ska bara nån överliggare på sen ska blomlådorna upp igen.

I lördags kom Svarthallsarna hit med 19 får som ska hjälpa oss att hålla snyggt i våra hagar. Våra 5 stackare är alldeles för få för att kunna hålla efter allt bete vi arrenderar. Så det var kul att få lite fler. Söta små lamm dessutom. Svartvita Border Coliie får såklart från en BC kennel. De har förresten valpar till salu efter läckra Brorsan Kolla gärna här www.busyborder.se/svarthalls.htm. När fåren var avlämnade så grillade vi och snackade skit ihop, medan Perelli sopade golvet i logen, för vann det gjorde hon rakt inte!

Didelido!

En stjärna har tänts på vår himmel

Livet är bra orättvist

När nära vänner ligger och kämpar för sitt liv så börjar man fundera på vad som är viktigt egentligen.......


Kaffe FaktaForskare från University of Georgia har upptäckt att en mängd koffein motsvarande två koppar kaffe minskar träningsvärk med upp till 48%.


Varmt på plan

Har precis varit ute och snokat runt lite i moment djungeln. Hettan på plan är grymt stark, Om det nån gång blåser hos oss (händer ganska sällan) så kommer vinden uppifrån hästhagen, och mellan den och träningsplanen så är det en massiv slånbärshäck (om nu en häck kan vara typ 3 meter hög), och den stoppar alla små vindpustar som skulle kunna tänkas komma en sån här underbar dag. Det var bra värme träning träning inför sommarens tävlingar iallafall.

det gick iallafall relativt bra. Fortfarande lite problem i vittringen efter alla "färsk-pinne" träningar. Nu ska jag köra ett par gånger med en "3:ans pinne", dvs jag tar en ny i början av träningspasset så det blir mer än 5 sekunders lukt på. Tror det kommer att fungera. Sen ska jag växla väldigt mycket mellan gömd och synlig pinne. hon blir helt klart osäker när det är för lätt att hitta rätt pinne och där behöver hon absolut stärkas. Funderar på att gå ut och köra lite uppletande faktiskt. För att få tillbaka lite glädje i momentet och göra det lite mer avslappnat. Men steget mellan att tänka ett bruksmoment och göra det är fruktansvärt långt.....

Nu ska jag släppa ut de andra två odjuren och sätta mig på altanen en stund. behöver verkligen sol på mig idag. Jag har ont både här och där efter massa spänningar och annan skit, så nu ska det värmas upp och stekas slappt och slött....ok slappt är det förvisso redan.....och vitt......

en helt vanlig torsdag

och snabb som jag är så fick jag arbetat av riktigt bra under pausen igår i skolan. Så nu kan jag unna mig lite ledigt! Härligt!

Tänkte träna lite hund på förmiddagen och sen ska jag nog försöka sitta i solen och bara slappa. Helgen kommer att fyllas av trädgårdsarbete så det vill till att ta chansen nu när jag kan.

Didelido!

Livet som student

MMS

Livet som student


Vad har jag gjort för ont.....

Tro det eller ej, men åter igen har jag en halt hund hemma. Denna gången är det lilla Bita. I fredags så pep hon till när hon var ute och lekte i trädgården. Inte så mycket, men hon haltade något steg och sen la hon sig en stund för att sen gå helt perfekt igen.
Igår kväll tyckte jag mig ana någon liten hälta, men vet också att valpar ibland går som kråkor med sina allt för långa ben. Men idag är det ett faktum. Hon haltar! Ser ut som det kommer nerifrån tassen och hon slickar sig en del. Jag hittar inte något som har fastnat, men skulle väl egentligen tippa på att det är det som är problemet....

Idag åker jag och Smilla til "En näve halland" på Munkagårdsgymnastiet. hade tänkt att ta med och miljöträna lillan, men hon får stanna hemma.

Lite film

Josse gjorde sitt bästa för att filma vår elit debut. Inte det lättaste med en Smilla som behövde gå på toa och film som tog slut. Men här kommer några moment iallafall! 

Tack Josse!

Om inte filmen visas här nedanför kan ni kolla denna länken! www.youtube.com/watch?v=3jsBVdoScw0

Debuten avklarad med ett "ok"

Så där ja! dagens tävling bjöd varken på fantastiska resultat eller några överraskningar.

Lydnadsklass ElitMarks BK
Platsläggande1020  
Sittande i grupp1020  
Fritt följ8,536vp, sshelt ok.. slarviga vänstersvängar och dåligt backande
Stå, sitt & ligg under march928,5slarviga vinklarvi välte tom en kon
Inkallande m ställ och lägg1028 inte så bra som det kan vara, men helt klart bra
Sändande m lägg och inkall028bryter momentsvår. Hon laddade (som flera andra) mot ett plastband. Försökte dirigera i henne, men lyckades inte
Apportering m dirigering921går ner i tempo vid ingångSuper till kon och ut. Sen stannar hon och jag får ge ett extra kommando för apporten
Apportering metall & hopp 011hoppar ejjag kastar snett så in i bomben. Skickar igen och får super gripande
Vittringsprov o apport6,532släpper, tar om, tempo intar rätt släpper kollar runt och tar rätt igen. Sen "råkar" hon tappa den på vägen in
Fjärrdirigering7,532dk, lite framåtdk på sitt (fick bara fyra förflyttningar)
Summa 219 

3:dje pris, 5:e plac.Hon kändes ganska ok till rutan. Sen körde hon sitt eget race. Inte ett dugg förvånande för det var precis så här det var när vi började tävla. Och efter ett halvårs uppehåll så hade jag redan på känn att vi skulle behöva ett tag på oss för att hitta rätt igen. Men jag är glad att hon höll ihop hela vägen, att hon är relativt momentsäker även om det blir strul och framför allt är jag jäkligt glad över att få tävla igen. När jag gick in på plan så kände jag hur hela jag fylldes av glädje! Det är så jäkla kul att ha hund, att träna hund och att få tävla med en riktig kanon hund. Vi har gott om tid och jag är helt säker på att vi kommer att ha en jäkligt lång och rolig karriär ihop!

Sen är det också roligt att så mycket folk, medtävlare och domare kommer fram och säger hur trevligt det ser ut och att de ser att det är orutin från både Fajta och mig som lyser igenom. Riktigt kul! Kul också att göra reklam för superuppfödaren Josse!! Som förövrigt försökte både vara barnvakt och filmare...plus gjorde allt hon kunde för att jag skulle få lite pirr i magen.... filmen håller jag på att ladda ner nu och kommer upp lite senare

Nu ser jag fram emot nästa tävling och träning, för fasen vad taggad jag är nu!

i väntan på prisutdelning

MMS

i väntan på prisutdelning


Sista sommardagen?

Dehotar med regn och tom snö uppåt landet. Är detta sista sköna dagen tro? Jag gick iallafall i bikini och frös när jag klippte gräset.

Om nu detta är sista soliga dagen på ett tag så t'änker jag tillbaka på förra sommaren.Jag fick världens sura upptäckt när jag satte mig på omtentan i dag. I princip samma frågor som förra gången. Och dom har jag helt lagt åt sidan för aldrig kunde jag väl tro att de skulle komma igen. Sen har jag fått reda på av flera stycken att så är det ofta, tom på gymnasiet. Så där fick jag för att jag alltid har varit så duktig. Som Josse sa: Tänk om du inte varit så duktig, så mycket du hade lärt dig då!

Efter tentan åkte jag och Sofia ner till falkenberg och fikade som riktiga studenter. Strosade på stan gjorde vi ocks och såg absolut inget som vi skulle vilja köpa......

Här kommer ett marinad tips som jag lovade henne. jag har testat det på fläskfile och det är såååå super gott.

2 msk olivolja
2 msk soja (kulör)
2 dl rött vin

Lägg i filen minst 4 timmar innan grillning. Och låt vila en liten stund efter grillen. Köttet blir mörkt, mört och helt underbart!Glöm nu inte att rösta på super Trubbel -   www.djurstjarnorna.se/competition/video_final.php?show=1214974

sista skriket

Sista dagen på mig för att plugga till Biologin tentan! Sitter i bikini på altanen med en föreläsning i hörlurarna och anteckningar i knät. Baske mig om jag inte fixar denna. Jag har inte varit vansinnig ambitiös i pluggandet nu heller, men iallafall lite.

Snart sista chansen för fajta att bli sjuk för att ställa in elitdebuten också. på lrödag bär det av till Marks Brukshundklubb. Jag har inga som helst förväntningar på denna tävlingen. Jag vill bara känna på eliten och på min hund i tävlingssammanhang igen. Vi har nu inte tävlat på nästan ett halv år, så antagligen behövs det ett antal tävlingar innan vi httar tillbaka i rätt form igen.

Igår hade jag och Josse en träff på klubben för en sista genomkörare. Nu ska hon få sitta i hundgården och "lida" tills på lördag. jag hade tänkt att träningen skulle vara motiverande och enbart positiv och full av energi. Men tji fick jag. Hon beteede sig riktigt illa på "gå runt rutan" och jag fick bli riktigt irriterad och pressa henne rejält för att hon skulle bli bra i momentet.Sen hade hon lite probelm att hitta rutan, men tog min dirigering och då är det "okej".

Fjärren kommer hon fram lite till läggandet från stå och jag misstänker att det kommer att bli väldigt mycket mer på tävling eftersom hon brukar vara rejält laddad i slutet av programmet. Detta är baksidan av att träna som jag gör. Att hunden försöker mer och mer och ökat aktiviteten vid utebliven belöning. Men det tycker jag är ett ganska så behagligt problem. Jag tar hellre en sådan hund än en som går ner sig under samma förutsättningar.

Efter träningen tog vi vovvarna med oss till stranden där de fick springa av sig rejält. Jag och Josse stod på varsin sida av vattnet och körde budföring emellan oss. Stackars Melle Medelsvensson hade inte lätt att hänga med.


Bilderna är snodda av http://www.busyborder.se/. Gå in där så får ni se mer!

Sen måste jag göra lite reklam för Trubbel som garanterat kommer att bli en Djurstjärna! Gå in och rösta www.djurstjarnorna.se/competition/video_final.php?show=1214974

Tungt

Bloggen kommer att vila ett tag. Det finns ingen speciell anledning, utan det bara........

Vill ni något så maila istället asa@brakstakarna.se

Vallning i Blixtorp

Vallningen i går gick bra!


Bilden är helt ärligt snodd från www.busyborder.se

Ajjj

det värker i händer, fingrar, knän och rygg!

Inte bra att vara duktig i trädgården! Men så fint det blev. Alla rabatterna har jag fått fixat och jag har trimmat alla kanter och hörn. Skönt! Borde egentligen belöna mig själv med ett par säckar jord.....

I kväll blir det vallning hos Josse. Så jag slipper (!) träna hund själv idag. Orkar faktiskt inte!

På tiden!

Nu är kalendern uppdaterad på hemsidan! Inte en dag för sent!

Hittat och anmält till tre tävlingar också. Funderar på Gbg avd. kvällstävling också! vad säger du Josse?

Dagen idag

Idag ska det minsann röjas i trädgården. Chrille har lovat att hjälpa till på ett hörn.

Jag ska rensa rabatterna och ev fylla på med jord. Kanterna ska klippas och snyggas till. Gräset klippte jag i onsdags så det behövs inte. Jag fick lite nya krukor av Mussi igår så jag skulle kunna sätta ut fler pelargoner. Om jag får köpt jord vill säga. Sen är jag sugen på lite Lobelia till lådorna på altanen. Halva priset på Blomsterlandet så det är väl läge att passa på!

Kanske hinner jag med nån liten träning nånstans om kropp och rygg pallar efter lukandet. Annars så får det vara idag. Ska leta lite tävlingar att anmäla till istället!

Ha en underbar helg!

träning och sol

Åkte ner till Laholm i morse och tränade med nya träningskompisar. Fajta var lite vimsig bland alla maskrosorna och hittade knappt varken ruta eller apporter. Men hon kändes iallafall bra! Kul!

Bilder från de andra ekipagen finns på hemsidan. inga på mig dock.... :(

Sen åkta jag hem till Mussi och fick lunch. Tog med mig lillan hem och vi gick direkt ut i fina vädret. Planterade en julros och plockade möss.

Sen kom chrille och vi grillade och åt gott. Bita åt ett harben.... Idag är hon iallafall avmaskad. hoppas hon går upp lite i vikt nu.

image79


Hoppas verkligen att öronen rättar till sig. Hon ser inte klok ut....

Promenix

I dag har familjen varit så flitiga.

Chrille har dammsugit och torkat golven och jag har dammat lite här och var.

Sen tog vi en promenad upp över hagarna och in i skogen. rejält med äckliga sniglar uppe i hagen. Snart så tar de sitt pick och pack och flyttar hem till mig antar jag.... Vet inte riktigt hur jag ska bekämpa i år?! Jag har ju en valp som äter det mesta och kan gissa att snigelgift är en riktig delikatess. På tal om valp så fick alla hundarna följa med på turen. Stackars missanpassade Bita har aldrig varit ute och gått.... En gågn hos Mussi och sen på klubben och hos Josse. Så det blev lite premiär för henne. Känner mig som en usel hundägare kan jag lova.....

Hundarna hade iallafall riktigt roligt oh racade runt som hejsan. Fajta fick gå i koppel en del för hon är en riktig apa och låter minsann ingen annan göra ett skvatt. Och säger man åt henne att sluta så tror Kiva att den regntunga himlen ska trilla ner i huvudet på henne och alla kommer att dö av syre brist eller någto. Då är det lättare för alla att koppla Fajta. Hon har blivit riktigt jobbig med Kiva nu sedan valpen flyttade hem. Det är klart extra irriterande att jaga runt på Kiva med en liten fyra kilos piraya hängande i bakbenen...

När vi kom hem stod min bror på trappan. redo för deklarationer av alla de slag, så nu är förra årets bokföring så gott som färdig. Det är några små justeringar kvar. Min egen deklaration är kompletterad och ligger färdig i ett kuvert i hallen. Ska bara komma ihåg att ta med den in till stan också.

Smilla och Chrille har åkt in till stan för att titta på cirkus. De skulle egentligen gått med fille och Hans, men hela den familjen ligger nerbäddade och sjuka.

Jag antar att de äter lite korv och popcorn på cirkusen så jag ska värma mig några mackor och äta framför brasan tänkte jag. Sen måste jag väl ta in hundarna från hundgården. lockar inte alls eftersom det är blött och regnigt ute och vi har så fina golv just nu. Men de blir ju smutsiga förr eller senare ändå. jag undrar hur sällan de som inte har hund behöver städa? När vi får renoverat boden nån gång om typ hundra år och x antal tiotusentals kronor rikare kommer nog hundarna att få flytta ut.....

I morgon åker jag ner till Laholm och tränar med Christel och hennes träningsgäng. det ska bli roligt att se lite nytt folk. Inte för att jag inte gillar att se på mitt eget bästa träningsgäng. Men ombyte förnöjer!

Didelido!

Underbara människor

Avslutade min vfu för denna gången igår. Jag har haft fyra helt fantastiska veckor.

Klassen har varit en storgrupp av fantastiska och intressanta elever. Ingen är den andra lik och alla har de varit kanon mot mig.

Lärarna i klassen har varit kanon mot mig. De har gett mig frihet, insikt och jag har lärt mig massor.

I motgångar och tufft schema med tema, möten, sjukdommar mm har de visat upp en stor människokännedom, empati och sunda värderingar. Och alltid, verkligen med inga undantag har de satt barnens främsta i fokus och i första hand. Och inte ett, två eller fyra barn, utan varje enskild individ och dess förutsättningar och personlighet.

Och inte nog med det! Jag fick en present för de veckorna jag varit där. De tycker att jag har hjälpt till massor under tiden och har sett mig som en enorm resurs utan att jag på något sätt har kännt mig utnyttjad. Jag har fått fördjupa och vidga mina kunskaper i mitt ämne och i mitt tänkande kring lärande. En av lärarna sa till mig för ett par dagar sen -Jag tycker du är så bra på att se alla barnen, varje barn! Detta gjorde mig enormt glad och det är precis så jag vill se mig själv som lärare!

Kolla vilka fina saker jag fick!

image78

Jag känner mig enormt hedrad över deras omdömmen av mig och min vfu tid!
Ni är helt klart mina föredömmen inom läraryrket!
Och koppen är helt klart nya favoriten!