Vad är träning?

Jag har under den senaste tiden haft lite uppvisningar med Fajta. Lydnadsuppvisningar dels för valpkurs och dels för allmän publik. En fråga som alltid dyker upp efteråt är -Hur mycket tränar du?

jag vill ju gärna svara något i stil med varje dag. Men det är ju inte sant, jag tränar långt ifrån varje dag.

Eller gör jag det? Det beror ju på hur man definerar ordet träning. I Wikipedia står det så här: 

"Träning är ett samlingsbegrepp som syftar till ett flertal aktiviteter som är menade att förbättra eller upprätthålla en förmåga(kapacitet)."

Och då kan man väl ändå säga att jag tränar varje dag. Vardagslivet med en hund innefattar mängder av situationer som gör mig nytta ute på träningsplanen.

Främst så är vardagslivet en stor träning av relationsbiten. Vi umgås avslappnat, myser, lär känna varandra. Men vi sätter även gränser och regler och arbetar med ett språk och en kommunikation.

Relationen är A & O i själva tävlingstränandet. Utan relation så har vi inget samspel, ingen kontakt och ingen glädje.

I vardagslivet har jag och min hund lärt känna varandra. Vad gör min hund lugn, taggad, snabb? Vad gillar min hund för godis, vilken leksak, hur leker vi?

Gränser och reglerna vi sätter som självklara i vardagslivet finns även de med på träningsplanen. Om jag ber min hund sluta med något, så gör den det utan diskussion. Jag har i vardagsträningen lärt och tränat min hund på att stanna, vänta, varsågod etc. Begrepp, språk och kommunikation som följer mig i träningen.

Att utföra en konst innan kvällsmaten är lika mycket en ledarskapsövning som träning. Jag kan välja att min hund ska sitta fint, snurra runt eller göra en fin fjärrförflyttning.... Träning? Ja visst, även om det inte sker på en gräsplan eller under ett "träningspass".

Att be hunden hoppa upp i soffan, följa med på promenad, vara uppmärksam etc. Alla dessa momenten är ju egentligen träning.

Så nu kan jag nog stolt säga att jag faktiskt tränar varje dag!


Nu sätter det igång.

Nu drar helgen med stort H igång.

Om nån timme börjar jag jobba. Jobbar fram till 13.30.

Sen ska jag sätta mig vid datorn för att förbereda lite papper till lördagen.

20.30 ska jag vara på plats i falkenberg med min vapendragare Josse. Vi ska gå nattvakter på Bruks SM fram till kl 5

Klockan 10 i morgon ska vi sedan dra igång våra 6 pass av uppvisning på Bondens dag i Åkraberg. Vi ska visa lydnad, agility och vallning. Så det ska vara får, grindar och agilithinder på plats!

Sen ska jag sova....

På söndag är Chrille iväg på "familjegolfen" och vi möter upp för middag i Falkenberg efteråt!


En gammal goding, som man aldrig får nog av


Skola igen!

Så sitter man här i Falkenberg igen! Skolan drar igång... på ett lite märkligt sätt kanske...

jag skolkade alltså mån och tisdag när de andra var i karlstad. Idag sitter jag som väl var här i falkenberg (och bloggar!)
I morgon och på fredag ska jag in och vikariera i F1.

Märklig skola.....

Jag lämnade Fajta hos Josse på vägen. Hon ska få vall nöt nu på förmiddagen och om det fungerar bra så tar Josse henne på KM i nöt om nån vecka. Spännande!


Jösses, vad har jag gett mig in på?

I går fick Bita börja sitt liv som "mattes lydnadshund nummer 1".

Och nu straffar sig allt trams vi har hållt på med...lydnad på skoj.... smart Åsa....

Oj, så mycket skit vi har dragit på oss utan att "märka det".

Men nu börjar allvaret. Nu ska det vara noga, petigt och snyggt.  Fast Bita tyckte det ar helt ok, det också. Speciellt när Fajta stod och skrek bakom staketet igår kväll... hehe...

Fria följet börjar vi med grunderna. Fokus ligger på kontakt och position och endast några små pytte steg går vi. Under kvällens pass på klubben gick hon faktiskt riktigt fint! Hon hamnar gärna lite långt fram, så vi får stegra riktigt långsamt känner jag.

Ställandet i sig är grymme bra. Men lite vinglig i stadgan, så det får filas på. Sen kan det klart bli liiite rappare också!

Inkallningen tycker jag är riktigt fin! Förr så har hon sprungit som en dåre utan vett och sans. Men sen jag började lägga in ställanden så har hon faktiskt öppnat sig och springer fort, koncentrerat och balanserat. Idag var det en lite seg ingång, så det filades det på i det momentet.

Precis som Fajta så är hon ingen "ligg-hund". Som jag har kämpat med Fajtas lägganden....ojojoj.... Verkar som jag får samma nöt att knäcka på lilla Biten. Hon lägger sig väl hyfsat snabbt, men med usel teknik och gärna med en vridning på bak kroppen. Så i går fokuserade vi på att ligga rakt med kroppen och jag tror att läggandena kommer att bli snabbare ju säkrare och rakare hon blir i kroppen.

Hoppet går kalas fint! Kia diggade hennes hoppteknik. Hon riktigt flyyyyger över hindret. Till skillnad mot stora syster som verkligen inte kunde hoppa....

I går blev det även en test inför vittringen. Med Fajta så var momentet ok redan från början, så jag skulle testa samma metod med Bita...... jag tänker inte säga mer än att det fungerade verkligen inte.... Vi gick ut i får hagen istället och slängde pinnen i högt gräs och gömde under grästuvor så näsan skulle kopplas igång. Svårt tyckte Biten, men det blev iallafall ett par bra repetitioner!

I dag blev det istället apportering. Och eftersom jag numera tränar med en Lk1 hund så hade jag minsann inte med mig något mer än en leksak ut på plan. kia hade inga träapporter heller, så vi tog hennes metall och körde några håll fast (USCH!! sa Bita) och grip övningar med den istället. Hon tycker verkligen att den är pest.... men älskar man att apportera så gör man.

Avslutningsvis idag så kunde jag inte låta bli att köra några rutor. Det ingick inte i min plan egentligen och uppenbarligen inte i Bitas heller. Tokigt, tokigt, flera gånger om. Hon låste sig på främre konen i alla skicken.... Då är det lika bra att bryta och så tar vi upp det en annan dag istället!

Nu får vi bara inte glömma att träna lite gruppmoment också..... snälla träningskompisarna- påmin mig!!!

Sen måste jag såklart tacka för alla underbart fina ord från er där ute ang. talanggruppen!! Jag är så tacksam för ert stöd!! Och tycker faktiskt det var ganska skönt att inte komma med. Jag hade redan insett att det skulle köra ihop sig rätt rejält med läger och skola samma dagar och hunden 50 mil bort.... Sen skulle visst talangtävlingarna gå i Ludvika och gud vet hur långt bort typ.... Vi kör vårt eget race och mina underbara talangvänner finns ju kvar där ute!! Och alla ni andra också såklart!!!

Så var det klart...

... vi är inte längre med i talanggruppen. Och efter allt som hänt senaste tiden kommer jag inte att söka igen!

Men fasen vad kul vi har haft det!!!

......

Alla våra tankar är hos den lilla gula tossefian som kan få en hel stuga att skaka!!!

Kämpa på gumman!!

Inlägget är tillägnat "Talangmamman"

Här är filmen om lejonungen! Hämta näsdukarna för detta är så ....... ja du vet!

Hjälp!

Vart tog tiden vägen.....

.

Hmmm... besviken?

Ja, jag är besviken. Det är inte kul att åka 100 mil på en helg och göra en dålig tävling! Men så är det ju med hunderiet.

Vi börjar från början!

Lördag morgon träffades jag och Marika i Kallebäck för att samåka. I Jönköping mötte vi upp Andreas och denna resans "Talang mamma"!

Vi hade följe mot Stockholm och hittade faktiskt till hotellet väldigt lätt!! Rummet var helt ok och Marika och Nellie fick stooora sängen och jag och Fajta den lilla smala. Jag minns minsann vem det var som bredde ut sig mest i Värnamo....

Sen drog vi iväg till klubben för lite träff och genrep. Där mötte Anna och Sofia upp, Carin hade kommite redan på fredagen! Även Lotta och Mona var på plats men de hade redan träna.

Lite rastning och sen lite kontakt övningar och några inkallningar, så var jag nöjd. Fajta kändes helt ok. Öppen, glad och laddad!

Tillbaka till hotellet där även Helena slutit upp och sen mat i resturangen. "Talang mamman" bjöd på fantastiska berättelser om sitt liv som bonde och jag skrattade så tårarna rann!

Efter maten gick vi upp på rummet och drack lite vin i sällskap av Andrea. Görel kom faktiskt inte till Stockholm utan vi fick hålla tillgodo med Bondkärringen!

Sova gick knappt. Jag som är van vid tystnaden här ute i obygden vaknade varje gång nån häftig grabb tryckte på gasen och slirade fram genom Stockholmsnatten

Sen upp i ottan och frulle, packning, rastning och sen till klubben igen.

Det var hela 18 st talanger på plats! Skitkul!! Lite synd var det att allt var uppdelat på tre planer. Eliten var uppdelad i två grupper och det var inte så att man kunde se mellan planerna. Därför missade jag en jäkla massa ekipage...

I vår grupp var det jag, Lena, Marika och Andrea. Sen hann jag se ett av klass 3 ekipagen och den enda 2:an i gruppen.

Började med sittande och plats och för en gång skull så klarade jag mig utan dk på uppsättandet. Detta trotts att vi hade startnummer 1 av 6, så hon hade legat ett tag. Full pott på bägge grupp momenten.

Snabb förberedelse och sen in för att köra. Fria följet började faktiskt väldigt bra. Nån tråkig sväng och lite vingligt i sakta marschen. Men sista sträckan var spikrak ca 30 meter och hr började hon flaxa rejält mot huvudet..... Betyg 9 (ojämn pos)

Gå-runt-rutan satt fint. hon börjar hitta mer och mer fokus även i hörnen, så det ska nog bli bra! Betyg 9,5 (ngt segt sätt)

inkallningen var sååååå såååååsig. Den senaste tidens träning har inte hittat in på tävlings planen ännu och hon verkade lite störd av något som skedde på parkeringen. Betyg 8,5 (dåligt tempo)

Sen ett fint konskick och dessvärre lite tajt väg till rutan, en extra dirigering för att få in henne och jag trodde hon var inne. I samma stund som jag la henne ner. så jag att frambenen hamnade framför konerna, linjen syntes inte på håll och stackars Andrea som fick in sin hund dirrigerade ut den... så rutan var nog svår att se för andra än mig också. Betyg 0....

Nu började hon verka ännu mer störd av något och konskicket till apporteringen var det sämsta hon någonsin gjort tror jag. Hon kom precis innanför ringen och stannade där på eget bevåg. Vinkeln till apporterna blev då tokigt så hon genade mot mitten, men jag dirrigerade om och fick ett riktigt fint upptag och bra tempo in, liiite tugg vid sidan. Betyg 8 (ngt tugg, går mot fel apport)

Hopp-apport var kalas Betyg 10

Sen.... ja sen vet i tusan vad som hände. jag ställer upp för vittringen och medan tl är på väg fram med pinnarna så vänder Fajta huvudet bakåt mot parkeringen flera gånger. jag fick nästan påkalla hennes uppmärksamhet för att få kontakt när jag stod där och höll pinnen. När jag sedan vänder mig så är hon totalt okoncentrerad och följer med runt. jag sätter henne igen och hon har fortfarande tankarna på något bakom henne. Så när jag sen sänder fram henne så springer hon ut utan minsta tanke på vad hon ska göra. hon springer fram till en spånhög och får sen syn på pinnarna. Travar dit och "jaha...kanske ska ta en pinne då". Tar fel och kommer in och släpper givetvis den framför mina fötter.... Hon hade nog ingen aning om vad som hände över huvudtaget.... Betyg 0

Sen fjärren som utgår från samma plats som vittingen. När jag vänder upp så ligger hon med öronen vinklade bakåt och tar mina kommandon hyfsat men är så ofokuserad att det blir slarv och till slut även ett dk på sista förflyttningen. Betyg 6 (missar en pos, ngt bakåt)

Så det slutade med poängen 217,5 och 3:pris och delad 3:dje plac. Trodde ett tag att jag skulle komma fyra och följa trenden med "startordning kontra placering" som började i Kungsbacka

Det gick inte jätte bra för mitt resesällskap. Marikas Nellie betedde sig så märkligt på plan att hon valde att bryta. Så det som vi hade hoppats skulle bli en enkel, gald och härlig resa hem, fylldes istället med besvikelser och trötthet....

Men vi hade det bra ändå! Jag är så otroligt glad för att ha fått vara delaktig i gruppen av dessa underbar människor. Alla talangerna på plats i Kista har verkligen betytt massor för mig!

I veckan kommer vi att få besked om vi direktkvalificerar oss till nästa omgång. jag tror det ser ganska kört ut för min del baserat på mina prestationer på talangtävlingarna. Men vi tar dagen som den kommer....

Gruppen av alla nya bekantskaper finns kvar och det är dom som betytt mest för mig under den här "talang-resan"


Nu får Fajta en lydnadsvila ett tag. Känns både bra och lite vemodigt. Jag fick en ordentlig genomgång av mitt program av nya deltagaren i ledningsgruppen Anders Sjöstrand och sånt blir man ju taggad av. känner för att slipa och vässa.... Men det har varit mycket annat kring mig och Fajta det senaste, och det ska bli skönt att släppa all den skiten för ett tag och vila tanken lite.... Få tillbaka lite självförtroende....


Årets sämsta prestation

, men en härlig resa berättar jag om i morgon.

Men nu är jag hemma igen och tackar Smilla för att hon i morgon börjar skolan och därmed har gett mig ett giltigt skäl att inte åka med på inne dagar i karlstad i morgon och på tisdag!


Packa, fixa, dona och så ett genrep med polarna!

Ja, fredagen kommer verkligen att bli en sån där "mittemellandag".

Jag ska packa inför helgens resa, blommor ska vattnas, mat här hemma ska fixas, tvätt ska vikas... jag ni vet allt som hör vardagen till, men med den lilla extra kryddan att få åka i väg på en riktigt hundlig helg.

Det värsta med att åka iväg en sån här kort tur, och då menar jag inte aståndsmässigt, för då här långt har jag då aldrig åkt för en " helt vanlig" tävling, utan att det bara är en natt borta. För även om det bara är en dag man ska vara "ute" så behöver man vara förberedd på gassande sol, pissande regn och stormiga vindar. Alltså måste man ha med svala kläder, varma kläder, torra kläder..... Nu säger ju alla prognoserna att det ska bli 20 grader varmt och strålande sol, men hur ofta är progroserna rätt? Och vi ska ju dessutom träffas på klubben där uppe på lördags eftermiddagen för ett genrep på lördagen och då ska det minsann regna säger prognosen!
Det känns liksom lite mer motiverat att packa mycket om man ska vara iväg länge och jag ska ju faktiskt bara vara borta en natt! Jag ska iallafall packa med mig min egen kamera denna gången så jag inte bara behöver snylta på andras bilder..... om jag kommer ihåg att ta med den...och sen kommer ihåg att packa upp den... känner mig...

Det ska iallafall bli riktigt kul att åka iväg med talanggruppen igen! Vi har blivit en härlig grupp som jobbar ihop på ett kalas bra sätt. Ingen bryr sig om hur någon annan tränar, är eller har för hund. Alla ser bara till varandras och sitt eget bästa utifrån de förutsättningar vi alla har. Och vi hejjar och stöttar varandra på ett väldigt trevligt sätt. Jag är grymt glad över att fått vara delaktig i den här gruppen om det så bara blir en kort period! Nästa vecka ska vi få reda på om vi är "direkt kvalificerade" till nästa omgång, eller om vi behöver söka igen, eller kanske mogna lite, eller att ledningen helt enkelt tycker att vi har så mycket kött på benen att vi själva får anmäla oss på rankinglistan och slåss om en plats i landslaget. Stannar man i gruppen så väntar ett läger i Grängesberg senare i höst med en hel helg INOMHUS träning!!! Det hade inte varit helt fel! Även metalträning är utlovad vid det tillfället och sånt ÄLSKAR jag! Så det hade ju varit kul att vara med på.

Men först fokuserar vi på denna tävlingen och tar allt som kommer efter, ja det tar vi efteråt! Jag tror detta ska vara min målbild när jag går in på plan denna gången!
Det spelar kanske ingen roll om vi vinner över andra, det viktigaste just nu är att vi vinner över oss själva. Jag har ju lagt om vissa detaljer i Fajtas träning och det ska bli riktigt kul och se hur det håller på tävling. Tävlingen är ju ett kvitto på hur vår träning fungerar. Hur det går för andra, det kan ju inte jag påverka. Ibland är några bättre, andra gånger inte. Det enda vi kan göra är att prestera så bra vi kan under just den dagen. Det är ju så mycket som ska hålla ihop på en och samma dag. Jag pratar ofta om den där lilla magiska asken, som man vill lägga ner den där perfekta inkallningen, underbara ruta eller vad det må vara som dyker upp på träningspassen. Lägga ner momenten i asken och sen på tävlingsdagen, glänta på locket och låta alla momenten som man samlat på sig sprida sig över planen och då såklart också göra 320 poäng. men så ser ju inte verkligheten ut...och tur är väl det...annars hade vi ju haft 320 poäng allihop.. men det jag vill komma fram till är hur svårt det är att få alla 10 moment att fungera prickfritt på en och samma gång. Men håll tummarna där ute för att det fungerar så bra det bara går!

Nähä! dags att fixa frulle och sen sätta igång med dagen!

Är det de sista dagarna?

Sommaren kom igen! Det är ju helt underbart varmt och soligt.

Förrutom i går kväll när jag fick frossa efter brännan jag fick från gårdagens strandbesök......

Vi drar nog till stranden idag igen, det blåser lite mer idag och jag får nog lägga mig på mage så jag jag får en jämn och "snygg" bränna till helgens Stockholms resa

Det börjar nämligen dra ihop sig för observationstävling för talanggruppen. På söndag träffas vi allihopa i kista!
Jag och marika åker upp på lördag morgon och ska tillbringa natten på Ibis. Märkligt hotell måste jag säga. Det kostar extra om man vill ha frukost. Och det kostar extra om man ska ha med sig hund. Tur att Fajta fäller så det blir lite extra jobb för dom pengarna!

För jösses vad hon fäller. Jag satt och plockade av lite inne på klubben efter träningen i tisdags. Igår när vi hade kurs så trodde folk att det var resterna av en död fågel som låg på planen....

Träningen har gått riktigt bra denna veckan. Jag har kört "light-pass" och kollat av hela moment. Idag får hon vila och i morgon blir det ett lite "hårdadre" pass med fokus på detaljer framför helhet. Så får vi se hur det går på söndag. Jag har en föraning om att rutan kommer att missas, bara för att vi jobbat som tusen med den det sista! Men, men...missar hon den så missar hon den och vi får bara fortsätta! Fast det vore klart kul att plocka in ett nytt fint SM poäng. Vi börjar ju halka ner på kvallista... inte för att jag tror att vi halkar ur, men det är ju roligt att ligga högt upp när det väl är SM sen.

Efter Kista ska Fajta få lite lydnads vila. Chrille ska få valla med henne ett tag och köra några tävlingar. Så nu ska Bita igång på "riktigt"! Det ska bli jäkligt kul och se vad som händer när jag lägger all energi på henne!

Och på måndag börjar skolan, både för mig och Smilla. Jag har blivit bokad på jobb torsdag och fredag och har falkenberg som vanligt på onsdag. Jag har verkligen längtat efter vardagen. Det är ett väldigt långt sommarlov vi haft, jag och Smilla. 18 juni var hennes sista dag på dagis..... Det har lagats mycket mat under den tiden.... Det är nog det som har varit "jobbigast". Att varje dag servera frukost, lunch och kvällsmat...och att hitta på olika sorters mat..... Nu så blir det ju bara frukost och kvällsmat. Lunch till mig är ju inte så himla viktigt att det är näringsrik och ordentlig mat. jag kan värma eller nöja mig med nån macka. Men jag får antagligen börja med mellanmål de dagar jag hömtar direkt efter skolan. De små barnen äter löjligt tidigt i skolan och behöver verkligen något i magen innan kvällen. Och sen ska det klart fixas frukt varje dag till rasterna, och gympa påsen ska med.... jaja...det kanske jämnar ut sig i längden. men iallafall så ska det bli väldigt skönt med lite vardag! Inte försöka komma på något kul att göra iallafall ett par dagar i veckan...utan leka kommer hon göra i skolan, kanske följa med nån kompis hem eller så också...
Min älskade lill skrutt har blivit stor!

Ni missar väl inte

Josse urcoola shop!

Kolla här

Man blir ju så sugen på lite nya kläder!!


Effektiv

efter gårdagens stilla sittande i regnet hos mor så var jag bara tvungen att GÖRA idag!

Började med att plantera lite blommor i nya rabatten. Fick två hinkar av Ellinor som var tvungna att komma ner i jorden, även om rabatten inte ännu är färdig.

Sen la jag ut nya kantstenarna där. blev iallafall så det räckte till en kortsida. Och gångplattorna till hundgården grävde jag också ner. Tjusigt värre!!

Sen satte jag igång med de andra rabatterna, så nu är det svart och ogräsfritt mellan alla plantor.

Nästa projekt var gräsklippning. Jag klippte träningsplanen i fredags, så nu var det "bara trädgården".

Sen bar det av till stan för lite inköp av mjök och andra super-roliga saker!

ut på baksidan när jag kom hem för att plocka lite björnbär. Härligt att bo på landet/i skogen. Behöver inte gå utanför tomtgränsen för att hitta tillräckligt för några pajer. Ändå är inte så mycket moget ännu! Så jag skickade iväg Chrille, Smilla och övernattningskompis för att plocka mer ute vid vägen. Syltkok på schemat i kväll alltså!

Nånstans här mellan så fick jag till varsitt träningspass med vovvarna. Idag SLÄPPTE inkallningen med Fajta! Äntligen lite fart igen!!! Bita var galet fin i fria följet och det kändes kanon bra att träna idag!!

Märkligt...

....att vissas ord sårar mer än andras.....

Konst eller....?

Här är några av mina kreationer. Jag har gjutit plattor som ska bli en gång ut till hundgården och kantsten till min nya rabatt. Och så det obligatoriska fågelbadet.
     

        


Klicka för större bilder


Här är några av Camillas alster. Tyvärr var hennes stora fågelbad lite väl tunt och sprack direkt jag lyfte på det (sorry). Jag råkade visst ta sänder några fler av hennes tunna, tunna formar...så några lämnade jag åt henne själv att kämpa med!

    

   

Hästen gjorde Smilla till Camillas döttrar!

Josse var nog den som vågade mest! Stora krukor och massor med små dekoration till nya fina trädgården!

       
 
       

Solen förstör en del också

Satt ute och SOLADE en timme i går på eftermiddagen innan regnet kom... Kan det vara det som har gjort min hals och öron onda? halsen känns riktigt kass och jag hoppas verkligen inte det blir halsfluss av det hela. Men kombinationen med ett ont öra gör väl att jag knappt tror att jag kan ta mig ur detta med hjälp av kaffe och cigg.

Jag är ett sånt där öronbarn, som blev öronvuxen. Har haft öroninflammation minst 2 gånger om året tills jag blev gravid, sen dess har jag klarat mig väldigt bra från allt vad sjukdommar heter! En magsjuka och feber en gång på 6 år... eller ja 7 om man nu räknar med graviditeten också!

Så om det nu är öroninflammation denna gången... är det då ett tecken på att jag behöver bli gravid igen?


Idag ska vi ta det lite lungt och hitta på roliga saker hemma. Josse kommer i eftermiddag och vi ska avtäcka våra konstallationer sen i måndags. Josse och Camilla med sina flickor var här för att invigas i konsten att gjuta i betong. Nu har det legat och härdat ett par dagar och det ska bli så kul att se resultatet! Det har gjorts fågelbad, krukor, gångplattor och händer(!). Några fler suspekta kreationer har också tillverkats, så det ska bli väldigt kul att se resultatet av vårt slit med cementen!

Sen blir det väl lite träning också. Och senare i kväll har jag övertalat mannen (inte Pysen, utan riktiga mannen)  till att steka några av hans hemmagjorda hamburgare och så lite klyftpotatis till. Ska bli smarrigt!

Efter regn kommer solsken!

Som det regnade och åskade i eftermiddag!! Och vi som hade planerat träning med grillning!

Och dra på trissor. när jag, Smilla och vovvarna styr kosan in mot stan så spricker himlen upp och bjuder på en helt underbar träningskväll!

Tisdagens argsinnt het tog ut sin rätt på Fajta. Gjorde en snabb träning i går och hon var en riktig pärla. Sprang fort, jobbade kalas och då är hon såklart alldeles, alldeles underbar!

Idag kändes det toppen också. Vi körde en fin, fin dumruta med klart mycket mer fokus efter nya direktiv från Andreas. Sen en inkallning som var godkänd. Sen en tråkig kon till dirrigeringen, skickade igen och fick lite bättre tempo. jag hade redan innan bestämt att det skulle bli light variant av träning och gick därför med på att hon iallafall försökte, även om det inte blev kalas (dumma åsa...jag får ju inte släppa sånt!!) men sen en superfin apportering och efter det en kalas vittring. Synd bara att en pinne gömt sig i en liten håla, så jag trodde hon tog fel och blev först lite sur, men så såg jag att en liten pinnspetts stack upp och JUBLADE!!!

Efter grillning och snack så gjorde vi gruppmomenten och ett fin, fint uppsättande efter platsen!

Bita fick leka Fajta och strulade rejält i inkallningen (varför ska det bli så här??) Men skit samma, vi arbetade igenom det och hon blev rejält trött i bollen efter allt tänkande!

Kia och Vilja visade idag att de minsann har fin kontakt. Så vi behöver nog inte starta en egen kontaktförmedling. Snackade sist om hur annonserna skulle utformas "Träningsnarkoman söker kontakt. Önskar en solbränd 2-årig golden tik"

Master och Fila börjar hitta lite form. Många moment har fått sig en rejäl uppryckning och fria följet börjar se bra ut. En bit kvar att jobba med, men jag tror att det säkert kommer bli kalasbra!

Tack Kia och Master för en härlig kväll och för att ni "står ut" med att jag kommer dragandes med halva familjen!!

underhållande

Har suttit nu en stund och letat kurslitteratur inför höstens drabbning! Spännande och underhållande kan jag lova! Men jag inser glatt att bibloteket i Varberg har nästan alla böckerna! Jag saknar bara två "Litaracy - i familj, förskola och skola" och "Faktaboken som pedagogisk resurs". Så jag lägger ut en efterlysning här i bloggen! Det brukar ju fungera!

Någons lycka, en annans sorg

Så kändes mina hundar idag på träningen.

Fajta var omöjlig.... hon gjorde alla fel man kan tänka sig och jag blev riktigt, riktigt sur på henne. Men vi behövde verkligen ett sånt pass. När att går till sin spets... Och här fick jag verkligen se att hon kan faktiskt bättre, bara hon anstränger sig lite. Jag tycker att apporteringen ser bättre ut redan, rutan var bara för mycket idag, fjärren knasig och inkallningen riktigt pissig....

Då är det skönt att plocka fram en liten Bita som fullkomligt exploderar av glädje hela, hela tiden! Hon bara ger och ger och ger! Hon fick köra igenom klass1 momenten och lite rutor, konskick och nån inkallning med stå!
När hon är som hon var idag, så känner jag att det finns hopp ven för henne. Hon börjar moga NÅGOT... Josse tycker jag ska lägga lite mer press på henne nu, men jag är tveksam. josse hade iofs ganska bra argument.... men... nja.... jag får se! Jag blev iallafall sugen på att tävla henne! Och det var roligt att höra träningskompisarnas kommentarer vid sidan av plan. "Du får nog jobba mer med tempo, engagemang och attityd" haha!!!

Min lilla Bita-skita kanske ska bli stor hon också nån dag!Det bara kryllar av dom

HUNDAR!! Josse har dumpat av tre här och det känns som jag har hundar överallt!! Vilken skillnad från två till fem! Tur att jag stoppade en fjärde, Buck, från att komma hit. Han får stanna hemma och vakta Josses hus i stället!

Vi tar det ganska lugnt idag. jag har plockat ur bilen som ska få sig en sugning och tvättning. Både in och utsidan. Smilla har "tränat" lite på nyklippta planen och ja... sen blir det nog inte så mycket mer. Chrille har som vanligt flytt fältet till en annan typ av kortklippt gräsplan. Golfar i dag igen....

Just nu har hundarna vila i hundgården medan Smilla badar i vatenspridaren och åker vattenrutschkana! Ska nog försöka få ut kameran lite idag. insåg att jag bara lagt ut bilder på hemsidan 3(!) gånger i år!!

Ibland undrar man....

Så har vi varit hos Andreas och tränat igen! Och ja...ibland undrar man verkligen vad man håller på med. Andreas är inte precis känd för att gulla och fjäska för sina elever...snarare tvärtom. Förra gången fick jag reda på att jag var allt annat än en skicklig hundtränare och hade usel timing. Denna veckan fick jag reda på att mitt fritt följ är riktigt, riktigt illa och att jag antagligen inte kommer längre med Fajta, eftersom jag har gett upp... Först blir jag lite uppgiven, sen lite ledsen, sen sur och sen....sen blir jag taggad!

Och det är jag nu, som vanligt efter en Andreas träning, taggad! Så där taggad så att jag vill gå ut och träna i kolmörkret kl 00.00.... men det gör liksom inte ens jag.... Men idag ska det bli träna av.

Vi tittade som sagt på fria följet. Fajta visade upp den där "tävlings stilen" som hon kör med lite då och då. Jag gör min grej, hon gör sin och nån gång emellanåt så möts vi, säger hej, och så går vi vår egen väg igen. Andreas gillade inte position, engagemang eller mina armrörelser. Position och engagemang vet jag ju redan när hon är på det humöret, men armarna är inget jag förut tänkt på eller tänkt på att jag gör. Han menade att jag viftade med vänster armens som värsta schäferföraren.... Jag fick iallafall lite tips om att jag ska köra mera basic kontaktövningar och så tror jag att det är dags att gå ut och ge damen en liten "utskällning". fajta tål att man skäller lite på henne, det gör att hon förstår att det är lite allvarligt, det är viktigt att försöka och hon vill lite mer själv då. Jag tycker nästan att hon verkar uppleva det lite mer spännande i träningen när jag är lite "små arg".

Sen en dumruta som Andreas tyckte var ganska ok. Vi ska jobba med transporterna, för där är hon tråkig, precis som hon alltid är sånna där dagar.... tur att Andreas fick se en "sån där dag" någon. Nu ska jag kast lite godis hipp som happ...ska bli spännande. Fajta tog uppgiften att fånga dom på största allvar...hon vet ju att tappad godis är förlorad godis!

Sen inkallningen. Jag har jobbat en del med den utan att få något direkt resultat. Andreas tycker fortfarande att min "vanliga" är bra, men jag fick ändå en ny övning som vi ska testa. jag tror det kommer att fungera kalasbra. Handlar om att jobba mot mig oavsett vad som händer...

Sen ett konskick bara för att se att vi börjar se lite resultat där. Andreas höll med, även om det kan bli en hel del mycket bättre.

Vi pratade lite om att vi kanske få acceptera att Fajta inte är fart och flash hunden och iställer titta på hur vi kan göra det att se roligt och spännande ut ändå. Det tåls ju verkligen att fundera på. Jag själv har nog accepterat att jag har den hunden jag har. Hon är allt annat än lätt och det är inte mycket jag fått gratis av henne. Men en sak har jag fått. Stabilitet! Och det är inte fy skam det heller. Hon är föga stressad av miljöer och ljud och sånt och det är ju faktiskt guld värt det också. Må hända att jag inte har den fartigaste av alla, men hon gör ju sina uppgifter på ett hyggligt sätt utan konstiga överraskningar.

Efter en paus så satte vi igång med upptagen på apporterna. Här har Fajta vanligtvis slarv, morr och gud vet allt hon kan tänka sig hålla på med. En långlina kom fram och fokus la vi på att komma tillbaka. Detta tycker jag är så himla roligt. Just apporteringen så brukar jag på kurser fråga vad som är viktigast i momentet. Får oftas som svar "inte tuggar, håller fast, springer fort". Men inget av detta är det VIKTIGASTE. Det viktigaste är att hunden lämnar i från sig apporten. Om detta är hunden största fokus så springer den fort som attan ut, griper snabbt, tuggar inte och håller fint vid sidan. Allt för att få lämna ifrån sig apporten! Spännande tanke va?
Fajta fick iallafall lina på sig och nu skulle hon tillbaka snabbt, om hon inte hann ta apporten så fick det vara, det viktigaste var att hon skulle till mig...FORT! Ett par repetitioner och sen en vanlig rak SUPERFIN apportering!!! Fick ideer om hur jag ska lösa det i dirrigeringsmomentet också, och ev. ska jag testa metallen, men jag tror jag väntar med det. jag anser att beteendet är det samma i det momentet, men Andreas var skeptisk och trodde att det ligger annat bakom det....han brukar ju ha rätt....

Sen hade snart 4 timmar förflutit. Kia och Master fick sig riktigt bra träningspass de också...och armarna har vi tränat massor...där var inte 1 mygga om jag säger så.

Hon gjorde ett klipp

Syrran kom hit en sväng i går kväll. jag satte en sax i handen på henne och sa klipp! Hur då? Så allt det äckliga slitna försvinner!

Och jösses vad snygg jag blev. Håret blev betydligt kortare, betydligt glansigare och betydligt lättare att borsta!

Idag slappar vi i solen tills kvällen dyker upp och jag åker med Kia och Master upp till Kungälv för träning för Andreas!

Härliga hundar!

En liten paus i trädgårdsfixande och stenbärande blev det i går kväll när det var dags för tisdagsträning.

Fajta min pärla!! Hon var precis så som hon är när hon är som bäst! Fartig, lydig och helt enkelt BÄST!! En riktigt fin dumruta och vanlig ruta. Hon var på väg in från sidan, men ångrade sig och siktade mitten i stället!! Morr på alla apportupptagen och försök till tjuvstarter på hoppet! Hoppas hon kan behålla lite av det där tills torsdagens Andreas träning, så han nån jäkla gång får se oss göra något som faktiskt är ganska bra!

Bita fick komma ut och leka lite lydnadshund också. Och som vanligt så ger hon både skratt och tårar. hon är lite vl galen den där lilla och jag har svårt för galna och okontrollerade hundar. Snart måste jag ta beslutet om hon ska dämpas eller fortsätta. Jag kan inte längre gå runt och tycka det är jobbigt när hon flyger runt som en idiot mellan momenten. Antingen så får jag acceptera det och tvinga mig att gilla läget, eller så får jag helt enkelt ta tag i det....

Josse, Kia och Master tränade också. Kia och Master har skärpt upp sina fria följ rejält. Stor försändring! Fokus, attityd och engagemang från både hundar och förare. Väldigt roligt att se! Josse och buy går verkligen framåt. Buy bryr sig lagom mycket om allt nuför tiden och kan fokusera på uppgifter utan att se ut som om hon skulle dö vilken sekund som helst. Och snygga inkallningar gör de också!

Annars så går livet ganska lugnt nu...Vi har som sagt spenderat dagarna hos Josse och hennes trädgård som numer är en trädgård och inte en rastgård för 5 hundar. Vi har slitit, rensat, kantat och burit sten... idag blir nog sista finliret. Mer kantsten ska dit från stenröset i tjurhagen (jag blev uppjagad längst upp på toppen i går när Josse och hundarna lämnade mig för att hämta 4-hjulingen) och sen ska lite dekorationssten ut i två små rabatter. Räcker inte den så åker vi kanske iväg för att "hämta" mer... Nästa vecka börjar vi med betonggjuteri på måndagen och sen kör vi igång med min trädgård. Men först...ska jag passa Busy, Buy och Melvin i helgen medan Josse ska semestra sig!

Vi är faktiskt hemma...

Men bloggandet har verkligen tagit semester!

Vi tränar och fixar och donar och står i!

Vi har faktiskt fått till riktigt bra träningspass det senaste. Fajta har visat en hel del attityd och vilja. Skönt att vara tillbaka på "gamla" banor igen! Rutan börjar se riktigt bra ut, vittringen lika så. josse gav mig bra support igår vad gäller tempot i momentet, så det kommer jag att tänka en del på i fortsättningen.

Bita har fått börja leka lite lydnad igen och hon är bara för härlig. Inget blir bra, rätt eller riktigt, men roligt har hon!

Hundarna har fått valla en del sista tiden också. Fåren står nu nere vid parkeringen och då är det väldigt lätt att bara slinka ner och träna lite. Fajta går riktigt bra, men Chrille behöver börja sätta sina visselsignaler nu. Bita är underbart ung och härlig i vallningen. hon har mycket kvar att mogna, lära och utvecklas. men hon kommer säkert att bli riktigt härlig även här när hon blir "klar".

Josse och jag har börjat projekt "trädgårdar i nöd". Nu ska våra dagar förgyllas av rabattrensing, växtplantering och trädgårdsplanering! Skit kul! Vi började med att hämta och köra på stenar igår och idag drog vi igång med en mega röjning bland Josses brännässle-odling idag. Den behövde gallras rejält och VIPS så var där en rabatt! I morgon fortsätter vi hos henne och när allt där är klart, så drar vi kosan hitåt!