Dagens grattis

går till Kia! Idag så har hon blivit en del av "verkligheten" igen och fått ett kanonfint jobb!!

Stort grattis!!!

Nu har hösten kommit. Första kväll

7d24e14a97e5dcac5fe4ae88786d50d7.png

Nu har hösten kommit. Första kvällsträningen på bästa planen.


Det här med mail och sms

Det snackas alltid om hur negativt det är med mail och sms. Det är lätt att skicka iväg meddelanden som man inte vågar säga rakt ut. Man kan anklaga och kritisera utan att behöva möta någon. Det är också lätt att slänga ur sig saker som inte är riktigt genomtänkta...

Men...

Det är också lätt att slänga iväg några ord som värmer, glädjer och uppmuntrar!

Igår fick jag två sånna sms. Först ett från Andrea. Ett sms som gjorde mig sprudlande glad och gjorde att jag gick och smålog i timmar efteråt. Ända tills jag fick ett till, från Helene. Hennes sms gjorde mig alldeles varm och rörd. Tack underbar vänner för att jag fått lära känna er! Ni är guld värda!! Bägge är "talanggruppare". Och även om jag numera är petad ur gruppen och slipper alla tråkigheter gruppen givit mig, så är jag fortfarande en del av en härlig grupp, med en härlig skara människor som stöttar och puschar och ger vardagen en extra guldkant. Och det är jag evigt tacksam för!! Som man brukar säga.....efter regn kommer solsken, eller inget ont har något gott med sig!!

det går trögt

Förkylningen sitter fortfarande i kroppen och jag känner mig allmänt seeeg.

Det är fortfarande VFU på dagarna. Idag har jag kört två gympa pass. Sen kom hostan igång rejält och jag kände mig väldigt trött. men det är bara till att bita ihop. I dag var även första gången jag var inne hos F-barnen! Spännande!!!

I måndags drog jag upp till Kallebäck för att träffa Marika och Nellie för lite träning. Jag körde igenom Bita och hon gjorde en fin, fin träningstävling med Nellie. Sen blev det såklart massor med snack och analyser! Det är så jäkla roligt att diskutera hund när vi har så olika träningssätt och tankar. Jag har inte heller sett Marika och Nellie ihop mer än ett par gånger och är därför väldigt objektiv i det jag ser. Marika har aldrig tidigare sett Bita, och därför har vi inget gammalt i bagaget vad gäller vår träning. Diskussionerna blev väldigt givande och jag fick med mig några nya tankar hem. Hem ja.... jag hade tänkt att åka direkt till klubben och träna även där med "riktiga" gänget. Jag hade Fajta med mig i bilen och tänkte känna av henne lite.... Men klockan blev så mycket där uppe i Göteborg att jag drog hem istället.

Bita tyckte det var liiiite jobbigt med en närgången Marika under träningen, men hon släppte det relativt lätt och jobbade fint på detta nya stället. Vi körde ingångarna, vändningar, ställande, läggande och inkallning. Jag tycker att allt känns ganska bra och det är inga större problem någonstans. Marika poängterade hennes rörelsemönster i ställandet som jag ska kika lite mer på framöver.

Varför är jag hemma nu då? Jo, ikväll är det ATP och vi har inte tagit ut några raster på ett tag, så vi åkte hem hela arbetslaget på F-1:an och kommer tillbaka i kväll istället. Smilla är kvar på fritids som skulle på skogsutflykt i eftermiddag, så henne hämtar jag senare. Sen kommer pappa i kväll och passar Smilla eftersom Chrille är i Växjö denna veckan. Så nu tänkte jag passa på att börja med min vfu-rapport!

Sorry att jag är lite dåligt på att hälsa på alla mina vänner här på nätet.... Förkylningen och VFU tar hårt på mig just nu så det har varit minimalt med dator tid.... men jag kommer tillbaka!!! Och jag kikar lite på era sidor ändå....även om jag är usel på att kommentera just nu!

Nätet tillbaka

men inte bloggmotivationen!

Veckan som gått har varit fullspäckad. VFUn har dragit igång med buller och bång! Underbara ettor har fått vara "min klass" denna veckan! Men trött i kroppen är jag nu... halsen började värka igår...

Bita går underbart bra! Fajta är fortfarande galen. Hon ser ännu galnare ut nu när hon tappat nästan all päls och liknar mest en surrikat!

I eftermiddag drar jag och Camilla med våra 6 åringar till IKEA!!!

I helgen blir det simskola, träff med Rundqvistarna, ridskola..... och så ska jag försöka ta in pelargonerna. Det har varit KALLT i veckan. nån morgon nära 0 strecket!

Internet har lagt av hemma, så ni

0-7a436f8592171f8791f18b930071589f.png

Internet har lagt av hemma, så ni får nöja er med en fin bild från min middags promenad!


Lite bilder från kennelträffen

                           

Poletten har trillat ner

Superbra träning fick vi till idag!

Efter att ha städat, klippt gräs och grejjat hela dagen så kom Kia för lite träning!

Bita fick "repetera" alla läxorna vi fått av Andreas. Och dra på trissor! Allt gick kalas!!

Ingångarna var mycket mera kontrollerade. Lägganden kommer garanterat. Inkallningen var heeet. Ställanden har tom fått mitt lilla kännetecken med "rycket". Apporterna smäller tillbaka i handen. Uppsittandet i fjärren kommer också att bli kalas!

Även Vilja gick fint. Hon kompenserar vridningarna med lufthopp!! Söt!!

Och här kommer ett klipp åt dig Kia!


Favorit i repris!!!

Shit så bra han är......Minns detta som är så bra!!


Mamma, jag skulle vilja springa en runda

Märkligt.... undra var den genen kommer ifrån?

Jag prackade så klart på henne hennes pappa. Så nu har dom åkt iväg för att springa en runda.....

Solig kväll i Kungälv

I går eftermiddag drog vi iväg till Kungälv för lite Andreas träning. Nytt för kvällen var att jag hade med mig Bita och att äntligen Kennet och Gunnel kunde följa med! Spännande med lite nyheter!

Jag fick börja och fick visa lite av det vi gjort. Lite ingångar, några steg, lite lek. Sen fick vi i uppgift att ta itu med ingångarna. De är egentligen riktigt bra. Bita ger gärnet och är aktiv i arbetet. Däremot så sr Andreas en risk med henne att hon kommer att bli slarvig och slänga sig in, ev ta benet som stöd mm. Så det ska vi bli nogrannare med. Sen ska vi också sätta ett ord på kontakten. Känns bra allt det arbetet. Efter detta så hade jag bett om ligg träning. Bitas läggande är under all kritik, så Andreas tog henne en stund och vips så trillade poletten ner på både mig och Bita. Övningen har jag gjort massor av med Fajta och ibland undrar man hur dum man kan vara som glömmer så enkla saker. Summa summarum är att hon ska lägga sig frivilligt, fast ändå inte. Godisen ska hon sträcka sig lite efter. Känns kalas bra att jobba vidare med!

Fila och Master kunde briljera med ett nytt fokus som verkligen kommer att bli kanon i framtiden. Så dom slapp fritt följ idag! De körde istället inkallning med fokus på att sänka rösten för kommando och variera lite mellan sitt och ligg . Ska nog bli toppen. Fila har ett underbart rörelsemönster som flera gånger får mig att skratta högt. De gjorde även lite vittring. När vi körde vittringen på klubben sist så körde Fila massförstöring. men nu jobbade hon riktigt fint. Hon ska bara släppa fokus på sånt hon inte kan och det ska Master jobba mycket med.

Sen Kennet och Gunnel. Vi konstaterade ganska snabbt att de inte får vara med i vårt gäng, efter som de bjuder på en sån äckligt bra kontakt, som vi andra bara kan drömma om! Men som väl var så kommer Gunnel fram lite, så det jobbade de med ganska mycket. hanteringsträning och tydlighet är deras läxa.

Kia fick visa upp en stor förbättring i sitt fria följ. Självklart, Andreas troget, så får man då massa andra brister att jobba med....aldrig får man vara nöjd!

Bita fick under andra passet köra resten av klass 1 momenten och lite fjärr. Vi kunde faktiskt imponera på Andreas med våra ställanden och hanteringen! Klapp på axeln åt mig! resten såg fint ut och det ska bli riktigt roligt och träna lite "opp"!

Kennet körde inkallning och rutan, Master lite repetition och nån ruta, Kia inkallning och lite rutsnack!

sen var vi nöjda, myggen mätta och solen nere! Härligt med hundar!!

Kia får slita hårt

04b314e61eb93836def205849b93a904.png

Kia får slita hårt


så var det kennets tur

6b69bebe48c224c8c3776e2b3ca3b2.png

så var det kennets tur


träningen har börjat. Jag och bita

5202b011d91b2fce8ee67b1c07ea2b3d.png

träningen har börjat. Jag och bita var först ut och nu kör master och fila


snabbt inringd på jobb. Står på pa

29aff0b6ddf49f1deda19cd65fc2ad92.png

snabbt inringd på jobb. Står på pass i skogen och hejar fram alla i skoljoggen


träning på Kurtinen

-1ac9993d1f8a5c00be06ac70887628c.png

träning på Kurtinen


Vallning

I dag drog vi till Josse för lite vallning, ockupering av kök och snack!

Fajta fick börja med att hämta fåren och sen göra ett AP-LÅNGT hämt. Hon var lite förvirrad och trodde hon skulle hämta djur på en annan åker, men löste det bra! Synd bara att Chrille (och Fajta kanske ska tilläggas) inte har riktig kontroll över visselsignalerna. Annars kunde det sett riktigt fint ut. De jobbade mycket med avstånd och lite lydnad.sen körde Josse med Buy! Ser kalasfint ut! Buy jobbar fint med djuren när inte Josse blir för "sträng"Efter det så gick JAG ut och körde en sväng med Bita! Hon är så jäkla söt... Jag kan liksom inte sluta att småle åt henne hela tiden!! Hon var iallafall jätteduktig och har en grym djurkänsla...fast hon är liiite ivrig!Så körde alla något pass igen, fast jag satte mig i gräset och försökte ta lite kort och överlät vallandet åt Chrille. Kolla på hemsidan så finns där ett gäng bilder!


Tack josse för en härlig förmiddag!

Håll i hatten!

Idag blåser det rejält.
Idag regnar det rejält.
Idag hoppar jag faktiskt över hundträning.....

Det är inte ofta jag bangar för vädret, men efter att ha suttit framför datorn med skolan i fåtöljen framför brasan under förmiddagen, och hört regnet forsa, vindarna vina.... då hoppar jag faktiskt över.

Istället så blir det en sväng in till stan för att köpa ny pläd till hundarna och kompostgaller. Jag är såååå trött på Fajta. Hon är galen, understimulerad, jobbig och allmänt... ja...SKITJOBBIG!!! Jag vet att det tar lite tid för en tränad hund att varva ner...men detta är bara för mycket! Jag kan inte röra ett finger, lyfta en fjärrkontroll, hämta kaffe eller någonting utan att hon kommer farande så klorna flyger längs med golvet! Så nu blir det rumsarrest. Kontoret ska röjas lite så där finns plats för två söta systrar. Hur nu det ska gå, för på kontoret (läs: förrådet, skräpkammare, lekrum) där är det trång, mycket trångt...

Hade det bara inte varit så sunkigt i riktiga förrådet, då hade de fått flytta ut. Men förrådet är skruttigt, fuktigt och fallfärdigt. jag har inga problem med att låta dom vara där på dagarna. hundgården ligger bakom och dom kan gå in och värma sig och komma undan blåst och regn. Inne har de gosiga filtar och mysigt, men det känns inte ok att låta dom bo där. Sen vet jag faktiskt inte om Bita ens får gå in. Hon är alltid blöt om det har regnat, men sen är hon en "ute-hund" också. Hon älskar att vara ute! På sommaren när ytterdörren står öppen jämt, oavsett väder..då ligger hon helst ute. Fajta ligger helst nära mig...alltid! Eller i sovrummet..

Nästa år ska förrådet rivas och det ska byggas nytt. Då ska hundarna få en egen avdelning och då ska dom flytta ut! Tänk så rent, fint och hårfritt hem jag kommer att få! Fast...det är klart....dom kommer ju att få vara inne på dagarna med mig ändå....

I eftermiddag drar jag och Smilla söderut. Vi ska träffa Camilla med flock på Busfabriken i Halmstad! Härligt med lek, stoj, snack och allmänt mys!

I morgon har jag kursavslutning på valpkursen på klubben. Vi ska spåra så håll tummarna för strålande solsken och vindstilla! Helt ok om det är lite kallt. Sen drar vi till Halmstad igen. Mussi ska få sin försenade födelsedagspresent! Söndagen är förhoppningsvis helt ledig! Kanske kan man slå sig ihop med Josse en stund för lite vallning?

träning med två små B

Som helt plötsligt blivit stora!!!

Rapport kanske kommer...om jag orkar....

Men titta på bilderna iallafall!


Dessa begrepp...

Så roligt att det var så många som kommenterade och fortsatte diskussionen kring korrigeringar! Får försöka plita ihop fler bloggar av den typen! Jag tycker det är extra kul när så många olika människor, från olika träningstraditioner, olika grenar blandas i en sen stor hög! Det berikar verkligen hunderiet!

En till som vill bena ut lite begrepp är Helene. Gå in och läs hennes inlägg om ATTITYD!!

Här hemma funderar vi vidare!!


Kvällens blogg tillägnas Mick

Bli frisk!Fajta vallar en solig höstdag


Fajta fick äran att flytta alla tävlingsfåren efter tävlingarna på ÖströöFast först så tävlade hon ju.....


Det här med korrigeringar

jag fick ett mail för ett tag sen som kritiserade att jag korrigerar min hund. Ja visst korrigerar jag min hund, det kan jag inte sticka under stol med.

Problemet ligger inte där utan i att vi slänger oss med begrepp som vi inte riktigt förstår.

Ibland kan jag vara avundsjuk på "klicker världen", den har så många ors och begrepp som betyder EN sak. Ordet korrigering betyder massor av saker för mig!

Och det som är synd är att så många definerar ordet som något negativt. Koppelryck, misshandel etc.... Och det är inte korrigering för mig, utan helt enkelt misshandel! Och DET sysslar jag absolut inte med!

Jag tror dessutom att en korrigering betyder olika mycket för olika hundar i olika situationer.

Den enklaste formen av korrigering är att avbryta aktivitet och utebliven belöning. Dvs jag utför ett moment i min träning som jag inte är nöjd med. Jag avbryter då övningen, tar min hund ur situationen och gör om. Detta tycker tex Bita är jätte jobbigt i vissa övningar. Hon blir låg och osäker. Det är då min uppgift att förenkla och förtydliga övningen till nästa repetition. Men likväl så har jag korrigerat hunden.

Att ta hunden ur och från träningssituationen i form av sk "time-out" kan slå väldigt hårt på vissa hundar, en del bryr sig föga (läs: Fajta) medan andra blir väldigt berörda av det. En korrigering? Javisst! Tänk om det hade varit människor vi gjorde så här på. Du har gjort ett matte prov, får tillbaka provet efter rättning, men det står inte om du svarat rätt eller fel, men får ändå gå ut ur klassrummet utan att nån som helst förklaring ges....

jag såg en film på nätet för ett tag sen. En klicker-tränare skulle träna stadga på sin hund och använde sig av vad jag tror brukar kallas för "omvänt lockande". Hunden stod framför föraren medan föraren lockade på hunden med öppen godishand. om hunden rörde sig så försvann handen bakom ryggen. Korrigering? ja visst!

jag använder mig ofta av NEJ i min träning. Jag ryter och skriker inte utan talar bara om för hunden att "nej, det där är fel". jag gillar att använda ordet. det gör det tydligt för hunden att det är fel. Den behöver inte fundera på vad som hände, varför den inte fick nån belöning utan kan ganska omgånde känna i kroppen vad det är som blev fel. Jag ser det som att jag är tydlig och rak mot min hund, precis som jag förväntar mig att mina hundar ska vara mot mig. Förstår de inte övningen så ska de tydligt visa att "detta är för svårt, jag förstår ine" etc.

Jag kan även gå in med fysisk kontakt i korrigeringar. Det kan vara att hunden kommer för långt fram och jag då helt enkelt ger den ett stöd att hitta rätt position. Håller runt bringan och försiktigt för hunden bak i position och där belönar rikligt. Det kan även vara på hunden som lägger sig på skinkan i platsen. Då kan jag gå fram rätta till hunden med mina händer och belöna. Det blir då tydligt för hunden och den kan koppla sin kropp till rätt beteende. Hade jag bara gjort om och gjort om så tror jag att hunden behöver längre tid på sig att förstå min korrigering eller min tanke. det kan även vara att lyfta upp min hund i sitt-positionen. Dvs min hund sitter, men jag vill att den verkligen ska sitta upp, inte sitta och hänga. Jag kan då ta den runt framdelen och lyfta upp den. Fast det ser jag inte som en korrigering, utan som en hjälp....

När jag har korrigerat så är jag överdriven med mina röst belöningar. Jag bekräftar noga vad hunden gör, och att den gör det bra! "Bra sitt, duktig sitt" så hunden känner i kroppen och kan relatera ordet till det den gör. jag ser ofta på mina hundar att de gärna försöker lite extra när jag belönar med ordet. Om Fajta ligger ner och jag säger "bra ligg" så ser man hur hon riktigt pressar ner kroppen mot marken och "ligger ännu mera".

Och om man ser det ur dessa synvinklar så tror jag de flesta av oss korrigerar. Att låta lite besviken på rösten, att inte belöna, klicka eller vad det nu är.....

Vad tycker ni?