Snott

sanna la ut den här underbar sånsnutten på sin blogg härom dagen. Jag gillar den så mycket att jag måste lägga in den jag ocksåPlugg och skolk

För en gång skull är det jag som pluggar och Smilla som skolkar! Hon fick följa med ner till Laholm idag. Så nu sitter vi här och sysselsätter oss med både det ena, andra och tredje. jag har än så länge varit väldigt duktig. Läser nu i boken "Hur långt är ett äppelskal". Den ska vi ha seminarium på under innedagarna om två veckor. Smilla målar, spelar på datorn och kollar in 5-dagar gamla kattungar!! Inte alls söta, varma, lena och ja....


De fick bada

Hundarna torkade aldrig, så det fick bli en dusch av bägge.

Fajta är ju smidigt, bara skölja av så rinner allt väck.
Men Bita däremot. I hennes päls sitter allt som berget. Så efter en massa sköljande så insåg jag att det var bara till att dra i schampoo.

Eftersom jag så sällan badar mina hundar så är det där med hundschampoo inte något som jag har hemma precis. Så jag slänger i lite av mitt eget schampooJäklar vad bra det var i hennes päls! De små saltkornen letade sig in i pälsen på en gång och jag fick upp ett jäkla lödder med en liiiiten, liiiiten klick. Precis som i mitt eget hår. Så hon blev ginistrande ren och doftar nu underbart av salt, sjögräs och liiite citron.

Även om Big är sjukt drygt, så börjar burken ta slut och snart är det dags att beställa lite nya, underbara produkter från www.lush.se.

Lush använder sig INTE av produkter som blivit testade på djur. Lush använder sig också av mycket naturliga ingredienser som finns att tillgå. Därför känns det extra bra att använda produkterna för mig som har egen brunn tex. jag tänker miljömedvetet på mitt tvättmedel och de resterna som släpps ut i vattnet, men duschkräm och schampoo har jag tidigare aldrig reflekterat över vad jag anävnder. utbudet är ju betydligt mer begränsat inom det området (ur miljöaspekt alltså) 

Lush har även vegan-alternativ för de som inte vill ha tex, mjölkprodukter i mjukgörande krämer. Har man använt Lush ett tag och sen tvättar händerna med en "vanlig tvål", så känner man den atrificiella stanken av parfym.....

Sällan

Det är väldigt sällan vi ägnar oss åt "miljöträning" med våra hundar. Vi tränar där vi har lust och där det passar, men sällan så har vi någon tanke på olika miljöer eller störningar. Men något måste det ju vara som driver när man går ut med hundarna på en lerig åker föratt träna ett par timmar, och går därifrån brun, grå ler fläckig från topp till tå (bokstavligen).

Mina hundar har fortfarande inte fått lov att komma in.....

Igår var det helt underbart träningsväderMina bästaste träningskompisar!Josse och BusyKia står för färgklickarna. Rosa mössa och bruna hundarJag och BitaKia var den enda som orkade springa i snön!

Josse får ett hårt träningspass

För en tuff tränare!Jaha..har ni inte börjat ännu?Ok..sätt igång så kollar jag hur det ser ut först.Ok..jag förstår, här har vi lite att jobba medOm du sätter henne här och sen......tar du in henne vid sidan.Ganska ok..jobba hela vägen!Ser ok ut. jag sticker hit bort och kollar så länge medan du tränar liteJag tror jag gjort mitt nu.Nu får ni klara er själva ett tag!

Uppdatering innan

jag försvinner in i bokföringsdimman igen!

Nu har snön kommit! HELT UNDERBART!!!! Det är ljust och vitt överallt. På klubben i torsdags så släktes lamporna just när småtjejerna lekte som bäst och det gjorde inget! Man såg så bra ändå! Igår kom det mängder som dessvärre redan börjat töa bort! Bäst att njuta så länge man kan!

Tränade som sagt i issnö/regn i torsdags! Fajta fick en ordentlig genomkörare på dirr.-apporten. fungerade så klart bättre än jag tänkt, så det blev inte så mycket av den träningen som jag planerat, men det gör inget. Bita fick köra mest fritt följ och leka med bollar. Hon börjar bli liiiite nonchig på att lämna tillbaka, så lite lekregler är aldrig fel att uppdatera!

I går var det dags för avslutning på valpkursen (nu är det alltså definitivt, Bita är ingen valp längre) hos Josse. Bita skötte sig helt exemplariskt! Hon slog mig med häpnad hur lydig hon faktiskt var med fåren, med tanke på att husse släppt henne på lösa får de senaste gångerna. Enda gången vi fick lite problem var när vi tränade vinklingar. Hon fick lite Fajta-huvud och vågade inte lämna matte....och när jag jagade på henne så blev hon olydig.... Spelar ingen roll... men lite frustrerande var det allt. Det ska verkligen bli skitkul och se hur hennes framtida vallningskarriär ser ut!! vad gäller Fajta under året, så är allt så oklart. Det finns mängder med IK1 under våren, men det är så svårt att planera in något när vi inte har den blekaste aning om löp. Jag hoppas ju att hon börjar löpa vilken dag som helst. Då hinner jag tävla både i Malmö och på DM i Oskarström. Sen skulle ju ett par månader vara vikta åt valpar... Och för Bitas träningssatsning....

Den som lever får se.

Dagen ska ägnas helt ensam hemma med enda sällskap (ev en katt iofs) av dator och bokföringspärmar. Sätter jag en jäkla sprutt under dagen så kanske, kanske jag blir färdig med sista bolaget, iallafall som senast i morgon. Sen behöver jag sätta igång med skolarbetet igen. Har en bok som ska läsas inför ett stundande litteraturseminarium i Karlstad 11 mars.

Nä, nu kan jag inte sitta här längre. jag har rast fram till kl 8, så nu får jag skynda runt till alla vänner här ute på nätet!

frånvaro

Oj, så lite tid jag har vid datorn just nu. Eller ja, kanske inte vid datorn, för där sitter jag flera timmar varje dag. Men då sysslar jag med bokföringen. Igår blev jag "klar" med ena firman....den lätta. På kvllen tog jag en liten paus, och så sätter jag igång nu igen! Men eftersom det redan är försenat så känner jag inte riktigt lika stor panik....

Så en liten paus blir det idag också. Fajta ska åka och simma!


(fler bilder från förra simmningen ligger nu på www.brakstakarna.se )


Och sen blir det förhoppningsvis lite träning i kväll.

Dubbelt rekord

Så var helgen över och det är mådag igen.

Helgen har varit rolig, men kall...

I lördags åkte jag iväg till Gislaved för att tävla. Där mötte jag Hanna, Maria och Moa. Mycket snö, ganska kallt och något försenat drog klass 3 i gång. Där startade Hanna med Wilmer. Det såg kalasbra ut, och trotts några missar (kanske vore bra att veta vilka moment som ingår i klassen Hanna!?) så snodde de till sig första priset. Ett av kvällens vinglas var säkrade i form av plastig, stor, guldig pokal. Inte nog med det.. hit ska man absolut åka fler gånger, för vinnaren fick även ett kuvert med 500 kronor!!

Sen blev det ytterligare väntan, seg sådan, med förseningar och ej informerade pauser... Jag och maria stod länge ute i kylan och väntade på att få göra plats momenten.

Jag hade drait första numret och kände redan på platsen att Fajta var så där ap-tråkig. Hon hade samma attityd vid flera tillfällen i början av vår "tävlings-karriär". Det försvann genom regelbundet tävlande, men nu trodde jag faktiskt att vi "funnit varandra" på tävlingsplan och det hade blivit lite befäst, men icke. Vi gick in tillsammans, men det var typ allt. Hon körde sitt race och jag mitt. Slarvig ruta och en "hoppsan" tappade vittringspinne gav två nollor och poängen blev därmed katastrof... Inte nog med det för efter programmet så tog hon ytterligare en chans och bet mig i handen...jäkla apa....

Maria stod näst på tur och gjorde ett något splittrat program. jag var ute med Moa och gick, så jag såg inget, men Maria var iallafall inte nöjd.

Hanna startade något senare och hade en "käftande söt lite tös" vid sidan och slog till med dunder poängen 299,5 och säkrade ytterligare ett vinglas och tillskott i kassan! Du är verkligen värd jackan Hanna!!!

Efter prisutdelningen drog vi vidare till Kinna för att sova på ett B & B. Dagens missnöje hos mig och Maria blev inte mindre när sonen i huset backade på Marias bil... men vi hade det mysigt ändå. Taco och vin och melodifestival! Och Fajta var överlycklig över att få sova i sängen.

Alldeldes för tidigt fick vi kliva upp och fixa frulle och packa, för att dra vidare till Fjärås. Det var -12 när vi gick ut till bilarna. Jag drog nummer 3 och hade missflyt, eller kanske ska vi säga flyt på platsen. Fajta la sig på första förarens kommando och jag satte henne upp igen, dvs betyg 0, men det visst inte domaren som gav mig en 8. På sittande fick vi fullt, 10 poäng

Redan på uppvärmningen innan mitt program kände jag att min prinsessa var tillbaka!! åh vad härligt!!!

Fria följet gick så där.. jag tycker det var ett ganska krångligt program med mycket halter och svängar. Vi fick betyg 8,5 med kommentaren dk, ls.

Gå runt rutan fixade vi ok och härligast var att hon själv bjöd till när jag plockade upp henne från läggandet, det ska nog bli ordning på det momentet också. Betyg 7,5 och kommentar dk, vp, ls, går före

En super duper inkallning med betyg 10

En super duper ruta med betyg 10

Dirr apport fick vi start gnäll till konen och typiskt nog höger apport som strular, dv hon gick till mitten och ett extra kommando direkt ut till apport. Något tugg in, men det missade domaren. Betyg 8 med kommentar gnäll, x-tra kommando

Hopp apport gick kalas, betyg 10

Vittringen s ryckte hon på tävlingsledarens kommando och slängde runt den i munnen precis vid högen. Betyg 9 med orden orolig start, omtag

Fjärren hade jag missflyt i. Hon bev alldels för sne på sitt från stå och kom därför fram en bra bit. Betyg 7, förflyttning

Totalt 283 poäng och REKORD!!!Sen var det Marias tur med Jessie. Jösses vilket program!! 4 elitstarten och de gick in med en attityd och koncentration som om de aldrig gjort annat!!! Riktigt snyggt!! Lite miss med en tju från rutan och en flygande vittringspinne gjorde att poängen inte blev så höga, men oj så snyggt allt var!!

Hanna och Melin gick in sist av oss och började med ett fritt följ med 9,5 poäng och resten var så härligt snyggt att se. Men Melina längtar nog tillbaka till tiden som agilityhund, för hon tog vägen över hindret på väg till vittringen... så roligt!! De gjorde iallafall en kanon tävling idag igen och slutade som vinnare med 285 poäng.

Jag kom tvåa och GRATTIS KITTY som blev 4 med en skitglad liten Billy!!! Svansen gick i ett!!!

Tack Hanna och Maria för en kanon bra helg! Det måste vi göra om. Dessutom fick jag två små träningstips med mig hem av Hanna som jag får pilla lite med. Sen måste jag försöka hitta ett sätt, där Fajta kan jobba trots att hon är lite sur.....

Sen drog jag hemåt. Väldigt skönt att bara ha 20 minuter hem, för jag var trött, kall och magen började mola... hemma möts jag av nyheten att Bita börjat löpa!! REKORD!!! Jag har aldrig haft en tik som löpt så tidigt!!! En vecka efter 1 årsdagen blev hon alltså stora damen!!

Nu var det bara till att värma sig så gott det gick för att vid 6 tiden dra vidare till nästa ridhus för 3 timmars kurs....

Idag värker huvudet, benen och magen (och en tå som Chrille trampade på igår)... jag har inte ens börjat med bokföringen i dag....kaos......orkar knappt sitta upp....

Det känns som om något fattas. Det

MMS

Det känns som om något fattas. Det brukar alltid sitta någon jämte mig när jag kör denna vägen. . .


Storslam

Vårt lilla träningsgäng tog hem storslam igår på årsmötet.

Jag själv och Fajta kom 3:a i Velins vandringspris för vinstrikaste ekipageJosse kom 3:a i agilitystegen-large med BusyKia kom 2:a i lydnadsstegen med Fly
                3:a i lydnadstegen med Vilja
                2:a i agilitystegen-large med Fly
GRATTIS TILL OSS!!!! OCh grattis till er andra som fick priser också!!

Upp & ner var det

Inte nog med att jag råkade svimma i morse, vattenkokaren har gått sönder också.....

Så här kommer önskelistan inför alla hjärtans dag (beslutade just nu, enhälligt, att den ska firas iår

- Vattenkokare
-"Hund-tyg-bur"
- Ny bil
- Massor av mer tid

det är helt fritt att välja vilken av ovanstående gåva man vill ge mig!! Känn ingen press.....

Världen är upp & ner

Här klär jag upp mig, sotar fransar och svassar runt som värsta blondinen på bilbesiktningen. Men vad hjälpte det? Föga...

Först så låtsades jag så där gulligt oroad över vart varningstriangeln fanns... måste nog dubbelkolla...fnissar jag och...dra på trissor...där ligger den...exakt där jag la den 15 minuter tidigare!!

Han bankar, gasar, hissar upp, hissar ner, hissar upp igen och lyser med alla miljarder ficklampor de verkar ha på det där stället. Anställningskrav: Ljushuvud månne?

Jag förklarar allt som händer högljutt, med pipig röst för Smilla som är måttligt intresserad. Nu måste han väl ändå tycka synd om stackars lilla, nervösa jag som blinkar och är såååå oroligt för lilla bilen.

sen tar han bilen och kör iväg in i ett litet rum. Och där inne händer det grejjer vill jag lova. Min perfekt bil förvandlas till ett trasigt monster med fel färg på de ilskna ögonen bak...

Och det var minsann inte det ända han förstörde. Glapp i något styrande.... vad fasen menar han med det? Jag styr och ställer både hemma, på jobbet, i skolan och med mina hundar. och inte 17 är det något glapp där. Möjligt vis lite glapp i käften då och då, men det har ju inte med bilen att göra!

Sen var det något ojämt med bromsarna bak...hallå... jag har liksom bara en bromspedal, inte kan jag väl bromsa ojämt då?

Nä.... den där färgglada oranga lappen han klistrade på mitt protokoll, den kan han minsann klistra någon annanstans i fortsättningen! jag hade ju ändå på mig en rosa klänning! var inte det färgglatt nog???

Håll tummarna!!

Snart drar vi in till stan för att besiktiga bilen.....det kan gå precis hur som helst. Ska bara leta upp varningstriangeln under hundburen, så får vi inte skit för det iallafall....

jag har tagit på mig en rosa klänning och Smilla en rosa kjol, hoppas det hjälper....

Tur att man är nattuggla

Iallafall om man älskar Lost

http://tvplaneten.se/1.322622?entryId=14065

Speltips för vallningssugna

Jag rekomenderar er att gå in här  och spela lite om ni är vallningssugna.

Ett litet tips är att fåren i spelet inte "flockar sig", alltså kan det ibland vara lättare att driva in ett får i taget i fållan.....tog ett tag innan jag fattade det....

Bjuder på en liten film också


resume

Så var helgen över, och lite har vi fått gjort iallafall!

På lördagen drog jag ner till Halmstad med vovvarna i Mussis bagage. Bita tyckte det var en fruktansvärd upplevelse att sitta i det trånga utrymmet, men vad gör man inte för att få följa med. Jag styrde mot Styringe, där det var agility tävlingar. Väl framme slängde jag över hundarna i Josses bil och gick upp för lite fika och snack. Sen fick Bita följa med in på läktaren och det var nog det häftigaste hon varit med om i hela sitt liv! Hon gnällde, skällde, charmade och levde rövare! De där tramsiga hundarna som sprang där nere och gjorde massa fel, de hade hon gärna velat tala om ett och annat för.

Josse hade dessvärre redan hunnit göra debuten med Melvin, när jag kom, men andra starten fick jag agera "dogwalker" och skrämde nästan slag på Josse när jag hade försvunnit med hennes nya stjärna på en kisserunda.

Loppet jag såg gick kalas bra. Pellen hade lite svårt för det tunga underlaget och var nog en smula trött, efter en låååång dag. Men jag tycker de skötte sig kalas bra. En miss i slalomet och snopet nog ett rivet sista hinder. Men det gick betydligt sämre för andra, så en 8:de plats av 40 startande var ju inte fy skam. Osis var att bara 7 ekipage fick priser. Pelle var helt klart värd en liten rosett tycker jag. Den kunde han retat Busy med länge tror jag.

I väntan på resultaten så fick Fajta följa med upp på läktaren och även hon tyckte det var dålig ordning på hundarna som sprang. Men hon var betydligt lättare att hantera där inne och jag passade på att träna lite fritt följ i ridhuset medan Josse lusläste resultaten när tävlingarna var över.

Sen drog jag vidare mot Frösakull. jag hade lånat en leksak och några koner av Josse och parkerade vid tennisbanan för lite träning.

Bita fick komma ut först och slog mig åter igen med häpnad. Koncentration och härlig känsla. Det har ju varit ett par sånna GULD träningspass med henne på sista tiden, varvade med galenpanna andra gånger. Och jag tror jag har kommit på varför nu. Jag har ju periodvis tyckt att hon är lite störd av miljöer, men det är nog inte där felet ligger. Det är nog bara så att jag är bortskämd med en träningsmaskin i Fajta. Henne kan man plocka fram när som helst på dygnet och bara gå rakt ut och köra. Bita behöver nog lite förberedelser, eller rättare sagt lite mer stimulans innan hon har "landat nog" för att kunna träna. Jaja...återstår att fundera på. Hon gjorde iallafall kanon bra ifrån sig och även läggande under marsch satt som en smäck för första gången!

Fajta fick också köra såklart och visade gamla takter i rutan. "Kan själv" kallas det....Man blir lite sne när man skickar till konen som hon rundar perfekt och drar 90 grader mot rutan.....själv......på eget initiativ.... mycket konträning på schemat denna veckan alltså.. Annars var hon underbar. En fjärr som slutade 20 cm BAKOM linjen är ju inget jag tycker är fel precis. Gör hon på det viset på träning, så visar det bara att hon har rätt tänk i huvud och kropp och i en mer skarp situation på tävling så kommer den att vara perfekt! Läs förresten gärna Andreas funderingar kring fjärren i ett svar i hans gästbok.

Sen var Mussi hemma och vi kunde byta bil! Skönt med min egen, även om Mussis var härlig att köra och framför allt ap-billig!!


I går tog jag med mig gubbe och dotter + hundar till stranden för en promenad. Eller ja..vi promenerade och Bita simmade..... Härligt med kallt. Det blåste så in i norden där nere! sen blev det inte mer hunderi den dan....


I dag drar vi på sim och massage med efterföljande träning. Fajta blir ompysslad och Bita får träna. Josse tar med sitt gäng och vi tänkte hitta nåt trevligt ställe längs med vägen och träna på. Finns inget så blir det väl klubben tror jag. Chrille är borta i veckan, så det blir lite pysslande för att få ihop det denna veckan. I morgon blir det nog träning hemma på förmiddagen (nån som vill komma), sen Camilla träff. På onsdag tar jag med hundarna till Falkenberg och åker inom josse på vägen hem och tränar där. Torsdag har vi årsmöte på kvällen och jag hoppas jag hinner lite träning på kvällen. Fredagen....jag den vet jag inte riktigt hur jag ska göra med. Antagligen blir det ett snabbtpass på förmiddagen, för det ska packas inför helgen också. Sen är det alltså tävling både lördag och söndag som gäller. och kurs söndagkväll också! Hundligt värre!!

Nu är det nog bäst jag sätter igång att bokföra...det ska ju också göras!!

Störningsträning

Missa inte Görels hundskola i kväll.

Det ska tydligen handla om störningsträning.

SVT1 kl 20.00

Ett litet vårtecken

MMS

Ett litet vårtecken


Rågsiktskakor

Detta underbara brödet var det jag bakade i måndags.
Löjligt enkelt och grymt gott!2 siktkakor:

·  25 g jäst

·  3 dl ljummet vatten

·  1 msk olja

·  1 tsk salt

·  ca 5 dl rågsikt (färdigblandat med vetemjöl) + mjöl till utbaket

Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Dela degen i 2 bitar och forma till siktkakor.
Ta ut ett hål i brödens mitt (ca 4 cm/diameter). Nagga kakorna med en brödnagg eller gaffel.
Mjöla och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 12 minuter.


Dubbel nedräkning

I morgon, tidigt, tidigt, drar jag till Karlstad igen! Lagom till snön, slasket, kylan och isgatorna. Snälla Mussi lånar ut sin bil så jag slipper oroa mig för att min ska rasa vilken sekund som helst, antagligen i Säffle, eller kanske ännu värre Åmål..

Och i övermorgon så blir lilla valpen 1 år. Kanske ska börja kalla henne unghund nu.... När man umgås med henne så fattar man inte att hon har fått lov att tävla lydnad i 2 månader och det finns sånna som är uppflyttade till elitklass vid den åldern....

Men varför stressa? Vi har ett helt liv framför oss!

Grattis i förskott lilla skruttan!!

Vad händer idag då, förutom packning och sånt tradigt?

Jo, pappa har varit här på frulle. Två hemma bakade sorters bröd fanns här att njuta av idag. I söndags bakade jag ljust bröd och igår kväll en rågsiktskaka. Smarrigt!
Nu ska vi duscha och sen drar vi in till skridskobanan på torget. Den vanliga tisdagsträffen med Camilla och hennes tjejer byts idag mot en snabbfika hos dom. Efter den så kör vi till Mussi och byter bil.

Det blir bara en natt i Karlstad, så jag är hemma igen torsdag kväll, men lär väl vara mer död än levande då. Det är ganska jobbigt att åka upp även om det vi gör inte är speciellt ansträngande. Denna gången känns det som en väldigt onödig resa. Vi ska lyssna på föreläsning coh LEKA.... Jag tycker vi kunde gjort bägge delar via telebild....men nu är det ju inte jag som bestämmer.

Hunderiet ligger fortfarande på sparlåga. Men nästa vecka så drar jag igång för full sula. Börjar veckan med massage och sen blir det dagtidsträning hela veckan. Chrille är borta måndag till torsdag, så då har jag inte mycket att välja på. Nånstans däremellan ska försöka skjuta in en jä..la massa bokföring som ska vara klar till 18 februari...

Kurser

Kurserna drog igång för ett tag sen och upplägget med varannan söndag passar mig perfekt!

I går var det dags för andra tillfället som innehöll "gå fint" i vardagsgruppen och "fritt följ" i tävlingsgruppen.

Vardagsgruppen imponerade även denna veckan stort. In kommer ett gäng "rabbiata" unghundar (och nån enstaka "åldring") som låter värre än Magnus Uggla på scen. De skäller och drar runt med sina förare i kopplet och är allmänt störiga. Men så börjar vi jobba med dem...och herre gud!!! vilka duktiga förare som lyssnar, tar till sig och försöker!! Passet igår gick så kanon man bara kan tänka sig. Alla förarna lyckades få sina hundar att gå fint i koppel runt konor, varandra och med mig och Fajta kampandes i mitten!! Tänk så lätt det kommer bli för dem sen när de kan träna hemma utan störning, och vad roligt det kommer att se ut när de går sina kvällspromenader! Hoppas att flera tog till sig tipset med en godisburk i hallen, så man INTE råkar glömma godiset!!

Tävlingsgruppen vet jag inte vart den blev av. Tiden tog slut alldeles för fort. Hade sett framemot 1½ timme underbar träning med det viktigaste momentet av alla. Men...vips...så var tiden ute och vi drog över en rejäl stund och jag kände ändå inte att vi fick gå igenom så himla mycket.... Men jag tror, och hoppas, att förarna var nöjda och belåtna när de kom hem. De var väldigt duktiga allihop och jobbade kanon med sina hundar som vanligt! Det som var extra kul igår var den variation av erfarenheter som fanns. Allt från absolut rena nybörjare till klass 3 ekipage. Variationen är nyttig för deltagarna och framför allt väldigt stimulerande för mig som instruktör. Även om det blev mycket grundträning idag, så är det vissa saker som man kan lägga tyngdpunkt på med de erfarna respektive de nya ekipagen!

Jag var iallafall nöjd när jag kom hem. Det var ISANDE kallt i ridhuset och den vedeldade värmen som slog emot mig när jag kom innanför dörren var helt underbar!! Med en kopp kaffe och en filt så tog det förvånandsvärt kort tid tills jag tinade.